Часто відносно нові автомобілі можуть вживати більше пального, ніж вказує завод-виробник. Це не значить, що автовиробник вводить в оману.

Авто тестують в «ідеальних умовах”, а тоді рахують розхід палива. Серед основних причин перевитрати – неправильна експлуатація та агресивна манера їзди.

gazeta.ua пропонує 5 найпоширеніших причин завеликого розходу пального в авто.

Розхідники та електроніка. Якщо в автомобілі забитий повітряний фільтр чи свічки запалення, то суміш пального та повітря згорає у двигуні неправильно. Наприклад, при забитому повітряному фільтрі суміші бракує повітря і автомобіль спалює більше бензину. Свічки запалюють цю суміш у камерах згорання. Якщо свічки запалення зношені або забиті нагаром, то частина суміші не згоратиме, а потраплятиме у вихлопну трубу. Загалом витрата пального може збільшитися на 20%. Якщо в авто є інші несправності, наприклад датчики розходу повітря, лямба-зонду та ін., то розхід може збільшитись й на 50%, й на 100%.

Розвал-сходження та тиск у шинах. При неправильному куті колі автомобіль не має «природного” накату. Колеса, які стоять під неправильним кутом, гальмують автомобіль. Щоб тримати одну швидкість, двигун витрачатиме більше енергії. При такій несправності авто може споживати на 15% більше пального. Крім цього, швидше зношується гума. Тиск у шинах не повинен бути занадто низьким. Це також гальмує автомобіль. Оптимальний тиск вказують у посібнику користування автомобілем.

Аеродинаміка. Деякі водії вважають, що економніше їхати з відчиненим вікном, ніж з увімкненим кондиціонером. Це виправдано на швидкості до 40 км/год. При такій швидкості автомобіль не сильно піддається аеродинамічному опору. Вже після 60 км/год автомобіль витрачає більшість енергії на боротьбу з повітряним опором. Якщо на даху автомобіля є додатковий багажник – він створить додатковий опір, що також збільшить розхід палива. Натомість кондиціонер забирає не багато так пального: частину він забирає із двигуна (він просто втрачає частину потужності). При увімкненому кондиціонері та музиці авто візьме на 15% більше пального.

Температура двигуна. На непрогрітий автомобіль електроніка подає більше пального, ніж нагрітий до робочої температури. Для більшості авто вона становить 90-100 градусів. Якщо температура вища робочої – електроніка теж подаватиме пальне в іншому режимі. Тому потрібно перевірити охолоджувальну систему. Вона може працювати некоректно і «тримати” двигун у неправильних температурних режимах.

Манера їзди. При агресивній манері їзди автомобіль може витратити на 50% більше пального, ніж повинен. Цьому сприяють різкі розгони та гальмування, перехід на нейтральну передачи при русі з гірки. Також прогазовки на світлофорах приведуть водія до підвищеної витрати пального.