Експерт пояснила, чим загрожують спроби перепродажу іноземного авто, пише segodnya.ua.

“Хочу продати в Україні кілька авто на литовських номерах, які я ввіз півроку тому. Клієнтів мало, і вони бояться купувати – цікавляться, чи можливо провести операцію легально?” — Леонід Бистрицький, м. Київ.

Катерина Маличенко, керуючий партнер Адвокатського бюро “Маличенко і партнери”:

“Давайте розглянемо право власності, як тріаду – право користування, володіння і розпорядження (в нашому випадку – машиною). З цього ланцюжка випадає істотний фактор – володіння: заплативши за таке авто, ви отримали право їздити на ньому, але не більше. Власником ви не стали, як і людина, яка у вас його купить. Не варто забувати, що якщо таку машину в Україні викрадуть – наші правоохоронці не візьмуть навіть заяву.

Відповідно до митного законодавства, авто на іноземних номерах може перебувати на нашій території до 10 днів. Схема, якою користуються організації, що надають послуги ввезення, проста: машину оформляють на іноземця або на підприємство, яке знаходиться, наприклад в Литві; перетинає кордон на цій машині іноземець, і ви маєте право користуватися нею рік. Але покупцеві не відомо точно, хто і коли ввіз цей транспортний засіб, чи існує в реальності в Литві (Польщі і т. ін.) та фірма, на яку оформлена машина, чи не знаходиться вона де-небудь в пошуку або арешті, наскільки “викачаний” цей рік – все це перевірити при такому способі покупки дуже складно.

Є один варіант, який найбільш справедливий по відношенню до покупця, і підвищить шанси продажу. Ви можете запропонувати самостійно спостерігати за угодою: ви зв’яжетеся з іноземцем, працюючим на ту саму іноземну фірму, яка є власником авто і з якою укладали договір про підтримку, знову домовтеся про перетин кордону на цьому авто, за кермом якого буде іноземний громадянин.

Але, варто зазначити, жоден варіант їзди на литовських номерах не є повністю легальним. Про 10 днів я вже згадала, і не важливо, хто і як ввіз це авто до нас: після цих 10 днів ви порушуєте ст. 95 Митного кодексу України. І за це вас можуть оштрафувати на 8500 грн. Потім – штрафмайданчик, а після того як оплатите штраф, вам доведеться оплатити послуги евакуатора і стоянки”.