Оцінюємо ризики експлуатації нерозмитнених авто.

Автомобілів на єврономерах з кожним днем стає все більше, і цей факт важко спростувати. Різні джерела подають різні дані про кількість авто, що перебувають у режимі «транзит» і «тимчасове ввезення». Це приблизно від 50 тисяч «прострочених» легковиків за інформацією від ДФС до 3 мільйонів авто на іноземній реєстрації згідно повідомлень від активістів профільних громадських організацій. Причому, з кожним днем кількість машин «на бляхах» помітно зростає, і їхні ряди поповнюються не тільки дешевими «самохудами особовими» віком 15-20 років, але і машинами представницького класу, елітними позашляховиками і спорткарами, пише Остап Новицький на auto.ria.com.

Верховна Рада на канікулах: поки не почнеться осіння сесія, рішення питання не з’явиться. Поліція неохоче займається машинами з єврономерами, оскільки не має права зупиняти авто з метою перевірки документів, а тим більше не має доступу до бази даних податківців. І тільки Державна фіскальна служба, незважаючи ні на що, намагається боротися з «євробляхами». Про результати такої боротьби (або про те, до чого слід приготуватися водіям нерозмитнених авто, якщо все ж доведеться зіткнутися з фіскалами) нещодавно було написано на сторінках офіційного видання ДФС «Вісник – офіційно про податки».

«Пересічка»

Відповідальність за порушення при ввезенні авто в режимі «транзит» описана в ст. 470 Митного кодексу. Нагадаємо, що авто без розмитнення транзитом можна ввозити на строк до 5 діб (або 10, якщо виїзд через КПП зони дії іншої митниці), а далі слід провести «пересічку» – виїхати за кордон і в’їхати в Україну знову. Прострочення на 1 добу обійдеться в 170 грн, до 10 діб – 3400 грн, більше 10 діб – 8500 грн. За 7 місяців поточного року було зафіксовано 8979 таких порушень, за що нараховано штрафів на загальну суму 46,6 млн грн.

Тимчасове ввезення

Далі — категорія «тимчасівок». Якщо перевищити (згідно ст. 481 МКУ) встановлений термін до 3 діб, штраф становитиме 850 грн. Від 3 до 10 діб – 5100 грн. Більше 10 діб – штраф 17 000 грн. За такі порушення від початку поточного року вже нараховано 22,1 млн грн.

Ввезення нерезидентом і передача авто українцю

“Найнебезпечніша” стаття Митного кодексу – 485. Її можуть застосувати до тих громадян-резидентів, які користуються автомобілем, ввезеними нерезидентом (іноземцем) в режимі «тимчасове ввезення». Санкції, передбачені цією статтею досить серйозні: штраф у розмірі 300% суми митних платежів. Якщо авто не відповідає стандарту Євро-5, то навіть після оплати штрафу поставити його на облік не вдасться. Протягом 2017 року було зафіксовано 164 таких порушення, загальна сума пред’явлених до оплати штрафів – 69,9 млн грн. Якщо розділити цю суму на кількість порушень, виходить в середньому 426 тисяч гривень за 1 автомобіль. На практиці штрафи за 485 статтею МКУ становили від кількох сотень тисяч гривень до рекордних 1,6 млн грн за один автомобіль.