Заправити машину стає щораз дорожче. Автовласники ще не відійшли від шаленого стрибка вартості скрапленого газу, як отримали новий “сюрприз”. Вартість дизпального та бензину на деяких АЗС
підвищилася на 50 копійок — гривню, пише газета “Експрес”.

Чому дорожчають солярка та бензин? Адже ціни на нафту на світових ринках за останній місяць були менш-більш стабільними?

— Зростання цін на пальне почалося два тижні тому, — розповідає Сергій Рябцев, заступник НТЦ “Психея”. — Воно пов’язане, по-перше, із підвищенням закупівельних цін на кордоні, де з 29 серпня вони зросли на 6% і на бензин, і на дизельне пальне.

По-друге, маємо здешевлення гривні, зокрема щодо євро. А за нього трейдери купують пальне в Білорусі. В євро (за курсом НБУ) також нараховується акциз на пальне. Таким чином, маємо дві складові, які сприяють зростанню роздрібних цін на пальне.

Кожен відсоток зростання цін на кордоні означає, що на заправках десь через два тижні буде плюс 10 копійок на літрі. Якщо маємо підвищення закупівельних цін на 6%, то це відповідно здорожчання на 50 — 60 копійок. Кожна “зайва” гривня в курсі — це ще 60 копійок. Курс євро зріс на 1 — 1,60 гривні. Отже, через підвищення курсу ціни на пальне мали б зрости приблизно на 90 копійок — гривню.

Загалом пальне має потенціал до зростання на 1 — 1,50 гривні. Але він не буде реалізований повністю, бо попит на бензин та дизпальне зараз високий. Якщо підвищити ціни ще більше, то споживач може зменшити обсяги закупівель, тому трейдери не намагаються накрутити максимальні ціни. Тим паче, що є переконання, що подорожчання на кордоні — тимчасове й ціни знизяться найближчим часом.

— Чому?

— Темпи здешевлення гривні є дещо меншими, аніж два тижні тому. Тож ціни на більшості АЗС підвищаться максимум на 50 — 60 копійок на бензин та 30 копійок — на солярку. Бачимо, що деякі мережі вже реалізували цей потенціал.

“Мозирський нафтопереробний завод” (Білорусь), на який припадає 50% українського ринку бензину, стає на щорічний плановий ремонт. Так, це є певним чинником дестабілізації на ринку. Але залежність від цього постачальника не настільки велика, як, наприклад, на ринку скрапленого газу, бо тут існують інші джерела постачань. Та й не думаю, що трейдерам не було відомо про те, що “Мозир” йде на профілактичні заходи, і що ризики цієї зупинки ніхто не врахував. Загалом закуповуємо за кордоном 70 — 80% бензину та дизпального залежно від місяця.

— Чи впливають осінньо-польові роботи на зростання вартості пального?

— Ні, великі аграрні підприємства підписують прямі контракти на постачання дизельного пального з виробниками. І це було зроблено ще на початку року. А дрібні сільгоспкомпанії вже давно закуповують
пальне на автозаправних станціях. Так що цей чинник тут ні до чого.