Наближається четверта річниця початку революційних подій в Україні — з того часу автопарк органів влади збільшився на 1000 нових службових авто, що коштувало бюджету понад півмільярда гривень.

Про це пише «Слово і діло».

Саме під час Революції Гідності тодішні політичні лідери опозиції, більшість з яких стали владою, обіцяли відмовитися від безлічі привілеїв для чиновників, зокрема від кортежів і шикарних державних авто.

На інфографіці відображені тільки ті транспортні засоби, які належать особисто політикам згідно з їхніми деклараціями за минулий рік, або є службовими авто, офіційно наданими в одноосібне користування.

У президента Петра Порошенка є мікроавтобус Mercedes-benz Vito 116 CDI 2010 року, а ось на Марину Порошенко записаний Jaguar XF 4/2 Lv8 2008 року випуску. Діти президента, за щорічною декларацією за 2016 рік, володіють ще трьома мінівенами Mercedes (такими ж, як у глави держави). В автопарку Порошенка, за даними різних джерел, також є BMW 750 LI 2011 року, дружина президента нібито їздить на Porsche Cayenne, а Олексій Порошенко помічений на Subaru Impreza.

На офіційні заходи президента неодноразово привозив Mercedes S-600 у супроводі кортежу. Це далеко не повний список автомобілів, якими користується президент і його родина, особливо якщо враховувати державні авто, йдеться в матеріалі.

Мер Києва Віталій Кличко, згідно з декларацією за 2016 рік, є власником мотоцикла Fine Custom Puncher 8.125-4 2009 року випуску. У його дружини зареєстровані Toyota Sequoia і Land Rover Discovery 3.0. Також у декларації Кличка є кілька дуже дорогих велосипедів.

У володінні колишнього «коменданта» Майдану, а нині спікера Верховної Ради Андрія Парубія знаходиться Suzuki SX4 2013 року. Дружина політика задекларувала Peugeot 508. За фактом же глава парламенту їздить на представницькому Mercedes у супроводі Toyota Land Cruiser. Спікер часто пересувається Києвом у супроводі цілого кортежу, від якого, як ми вже писали раніше, під час Євромайдану колишні його лідери клятвено обіцяли відмовитися… Сам Mercedes, на якому возять Парубія, — це службове авто, що знаходиться на балансі Верховної Ради.

Сім’я секретаря РНБО Олександра Турчинова, згідно з декларацією, володіє тільки одним авто — позашляховиком Toyota Highlander 2013 року. Він записаний на самого главу Радбезу.

«Різні видання пишуть, що насправді пересувається він на Toyota Land Cruiser (знову ж таки, не без супроводу), тоді як на Highlander де-факто їздить його дружина», — йдеться в матеріалі.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко раніше їздив на Skoda Superb 2013 року випуску, яка і внесена в його декларації. Однак уже кілька років його бачать на Mercedes S500 із держномерами Кабінету міністрів. Керівник прес-служби Кабміну раніше заявила, що цим авто Кириленко користується виключно в службових цілях. У дружини віце-прем’єра є задекларована Toyota Raw 4 2007 року.

Народний депутат від «Народного фронту» Тетяна Чорновол, згідно з декларацією, володіє двома авто — Chevrolet Aveo 2005 року випуску і Mitsubishi Lancer 2014 року.

Нардеп від «Батьківщини» Ігор Луценко, згідно з декларацією, володіє автомобілем Volkswagen Tiguan 2010 року.

Генпрокурор Юрій Луценко їздить на Toyota Camry 2013 року випуску. На дружину, народного депутата БПП Ірину Луценко записаний позашляховик Mercedes-Benz GL 500 2014 року випуску. Також у декларації значиться Toyota Land Cruiser 200, що належить Луценку, але вона викрадена.

Народний депутат Віктор Чумак задекларував ВАЗ 2102, випущений в 1979 році і Toyota Camry 2016 року випуску.

В екс-віце-спікера, а нині депутата Львівської міськради Руслана Кошулинського згідно з декларацією, — «Запорожці» 1985 року випуску. У його дружини є Nissan Leaf 2013 року.

Нардеп від «Батьківщини» Іван Крулько задекларував Volkswagen Passat CC 2012. Його дружина володіє, згідно з декларацією, BMW X1, придбаним 31 грудня 2016 року.

Екс-прем’єр, лідер «Народного фронту» Арсеній Яценюк задекларував за 2016 рік Toyota Sequoia 2010 року (декларантом значиться сам колишній глава уряду), Mercedes S-класу 2010 року і Range Rover Sport 2012 року випуску. Останні два авто оформлені на дружину Яценюка, а він прописаний як їх співвласник.