На ринку старих автомобілів процвітають шахрайські схеми

Українцям, які хочуть купити старий автомобіль потрібно бути гранично обережними – шахраї не втомлюються вигадувати нові способи, як залишити потенційних покупців з носом, пише MMR з посиланням на UBR.ua.

Виплачувати чужий кредит

Свіжим способом обдурити довірливого покупця є продаж заставних (кредитних) автомобілів. З вересня 2016 року сервісні центри МВС України зобов’язані перевіряти наявність обтяжень рухомого майна продавця в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна (ДРОРМ).

Продати заставну машину можна в разі наявності згоди банку на такий продаж. Але хитрі позичальники підробляють такі згоди і разом з договором купівлі-продажу транспортного засобу (ТЗ) подають їх у віконце реєстрації.

Машина благополучно перереєстровується на нового власника, який отримує нове свідоцтво про реєстрацію разом з боргом попереднього власника. Але ось запис з ДРОРМ не видаляється. Продати таку машину новий власник не може, поки не виплатить заборгованість перед банком.

Авто за дорученням і «двійники»

Однією з найпопулярніших серед шахраїв схем – продаж машини по довіреності. Продавець, замість процедури купівлі-продажу транспортного засобу (ТЗ) з подальшою перереєстрацією авто на нового власника в сервісних центрах МВС, пропонує покупцеві купити авто «по довіреності», тобто виписати у нотаріуса довіреність на покупця з правом розпоряджатися автомобілем.

При цьому, з точки зору закону, покупець не стає власником машини. Надалі, довіреність просто відкликають, а автомобіль подається в розшук.

На практиці така схема буде виглядати приблизно так: власник авто дає доручення свого спільника, той продає (передоручає) машину на покупця, а потім перший власник просто анулює свою довіреність, каже, що авто продали без його згоди і вимагає повернути майно.

Але така махінація досить витратна. Автомобіль можна довго чекати, а якщо ще й заведуть кримінальну справу, можуть довести шахрайство з боку першого власника і його подільників.

Простіше «продати» автомобіль за дорученням і взяти кредит під заставу цього авто.

«Кредит можна не віддавати, банк пізніше накладе арешт і, можливо, забере автомобіль. Продаж «по техпаспорту» – це те ж саме, що за дорученням. Власник автомобіля не змінюється. Довіреність не є документом, що підтверджує покупку автомобіля», – попереджає Автоюрист Богдан Глядик.

Перебитий VIN і продаж через «решітки»

За словами юристів, за дорученням часто продають «двійників» – незаконно ввезені на територію України авто з такими ж, як і у легально зареєстрованого в Україні, маркою, моделлю і кольором кузова. На такі авто роблять підроблений техпаспорт і номера.

Аналогами «двійників» бувають авто з «перебитим» VIN номером. VIN номер автомобіля-донора, зазвичай розбитого в ДТП, приварюють на місце такого ж номера автомобіля-реципієнта, свого часу благополучно викраденого на території ЄС.

Всі сліди кустарного втручання в конструкцію кузова і зміни ідентифікаційних номерів ретельно приховують. Визначити «підробку» можна тільки експертним шляхом в сервісних центрах МВС України.

Варто насторожитися також і якщо автовласник хоче продати авто за дивно низькою ціною. Таку вартість він може пояснити, наприклад, терміновим від’їздом за кордон. Або просто раптовою потребою в грошах через борги або для лікування «хворої бабусі».

Якщо покупця влаштовує пропозиція, продавець повідомляє, що оформленням договору він зможе зайнятися тільки завтра. При цьому власник машини просить внести завдаток в якості авансу, щоб упевнитися в серйозності намірів покупця. Знайти після такої угоди продавця вдається вкрай рідко, кажуть юристи.

В інших випадках власник може запропонувати внести завдаток на електронний гаманець, банківську картку або навіть рахунок мобільного телефону.

Вирішивши придбати автомобіль, не залишайте передоплату без документального оформлення процесу передачі грошей.

Перевіряйте документи – це дозволить вам захиститися від шахрая з фальшивими документами, чужим паспортом і т.д.

Перш ніж вносити плату за авто, перевірте його стан на предмет наявності прихованих дефектів. Для цього запросіть незалежного автомеханіка або організуйте експертизу на автосервісі – це дозволить вчасно виявити недоліки та дефекти автомобіля.

Укладайте повноцінний договір купівлі-продажу автомобіля, заздалегідь підготовлений юристом.