Викликати поліцейських не обов’язково. Зафіксувати всі деталі аварії та звернутися по страховку можна за допомогою звичайного смартфона або іншого гаджета, на якому є доступ до інтернету.

– Раніше європротокол учасники аварії заповнювали письмово на спеціальних бланках, які видають страхові компанії, – пояснює Роман Мартинюк, речник патрульної поліції. – Ця процедура виявилася заскладною для більшості водіїв. Як свідчить практика, майже 90 відсотків учасників ДТП зверталися по консультацію до правоохоронців. На це затрачалося чимало часу. А щоби отримати відшкодування, потрібно було обов’язково протягом трьох днів подати документи до страхової компанії. В іншому разі виплати пропадали.

Переваги електронного європротоколу в тому, що заповнювати його набагато простіше, а помилитися важче. Процедура не забирає багато часу. Важливою перевагою оформлення європротоколу за допомогою смартфона є те, що повідомлення страховикові відправляють автоматично.

Зазначу, водії, які заповнили європротокол, мають право покинути місце ДТП та не повинні повідомляти про аварію поліцію. Також їх звільнено від адмінвідповідальності, передбаченої за спричинення дорожньо-транспортної пригоди.

– Як виглядає процес заповнення європротоколу з допомогою смартфона?

– Процес дуже простий. На сайті dtp.mtsbu.ua в електронному бланку слід покроково ввести ідентифікаційні дані (коди ІНПП чи ЄДРПОУ) власників полісів, державні номери, час і дату події, сфотографувати пошкодження на автомобілях, посвідчення водіїв і техпаспорти на транспортні засоби, заповнити свої анкетні дані, за допомогою GPS-навігатора на карті відзначити місце скоєння ДТП та зафіксувати схему аварії.

– Які умови мають бути обов’язковими для складання електронного європротоколу?

– Насамперед згода обох учасників ДТП та наявність у них страхових полісів автоцивілки. В аварії не повинно бути травмованих чи загиблих, а у водіїв – ознак алкогольного та наркотичного сп’яніння. Сума збитків не має перевищувати межу, яку страхувальник установив для відшкодування. Кожен водій повинен мати мобільний телефон з камерою та доступом до інтернету. На мобільний номер водії дістануть смс-підтвердження для складання протоколу. Якщо ж одну з цих умов не виконано, потрібно викликати патрульних.

Важливо: якщо транспортний засіб забезпечений полісом іноземного страховика, необхідно використовувати паперовий бланк європротоколу або викликати поліцію.

Микола ЗАВЕРУХА, газета Експрес