Український уряд планує створити програму розвитку українського автопрому.

Запорізький автомобілебудівний завод має намір взяти участь у формуванні цієї стратегії. Тим більше, що необхідність в розумінні з боку влади виникла вже давно. Фахівці стверджують — в існуючих нині умовах українське виробництво з галузі автомобілебудування не розвивається, а виживає.

На Запорізькому автомобілебудівному заводі — не найкращі часи. Зараз підприємство використовує тільки 10-15% своїх потужностей. У найкращі роки тут працювало до п’ятнадцяти тисяч людей. Наразі — дві з половиною тисячі. За минулий та за цей рік підприємство випустило лише близько 2000 машин. І це при тому, кажуть на ЗАЗі, що тут – сучасне обладнання і можливість виготовляти автомобілі згідно з усіма європейськими стандартами. Але зараз на ЗАЗі більшість виробничих ліній простоює. Працює лише одна. Серед причин такого стану машинобудівники називають – податки та потік імпортних авто.

Уряд планує створити середньострокову програму з розвитку українського автопрому. Керівництво Запорізького автомобілебудівного заводу має намір висунути урядовцям свої пропозиції. Найголовніша з них – це надання всім учасникам рівних умов, щоб в українського автомобілебудування знову з’явилася можливість розвитку.