Уряд України вніс проект закону щодо тимчасової реєстрації для автомобілів ввезених в Україні більш як на 90 днів. Відповідний документ зареєстрований на сайті Верховної Ради України.

Згідно з проектом, власники авто на єврономерах протягом 10 робочих днів з моменту в’їзду в Україну повинні зареєструватися без зміни реєстраційних документів та номерних знаків.

“Установити, що транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України більш як на 90 днів, протягом десяти робочих днів з моменту такого ввезення підлягають державній реєстрації без зміни реєстраційних документів та номерних знаків країни їх реєстрації, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України”, – йдеться в проекті закону.

За інформацією, законопроект “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху ” № 7286 від 14.11.2017 уже розданий нардепам для ознайомлення.

У документі міститься норма, яка дозволить врегулювати проблему авто на іноземних номерах. А саме ту її частину, яка стосується безкарності водіїв цих авто після ДТП та інших порушень закону.

Зараз інформація про особу, яка перетнула кордон на автомобілі з іноземною реєстрацію, знаходиться в базах даних Митної та Прикордонної служб, у поліції цих даних немає. Однак на автомобілях, ввезених в Україну іноземцями, найчастіше їздять українці. Таким чином, поліція не знає ні юридичного власника (іноземця), ні фактичного (українця, який їздить на ньому).

Таким чином, якщо даний законопроект буде прийнято у цій редакції, іноземець, який ввіз авто через український кордон, повинен буде зареєструватись в одному з Сервісних центрів МВС. І тоді поліція матиме інформацію про фактичного власника такого авто. А значить – зможе накладати на нього штрафи: як за порушення правил дорожнього руху, так і за порушення митних правил.