Що насправді може принести водіям, які експлуатують нерозмитнені автомобілі, новий законопроект від Кабміну з’ясовували журналісти AUTO.RIA.com.

Гадаєте, нарешті «бляхи» просто легалізують? Так, але… Давайте вдумливо і без поспіху пройдемося по тексту «прикінцевих положень» законопроекту №7286, який нещодавно зареєстрований у Верховній Раді. В цілому, документ покликаний підвищити безпеку на дорогах: у ньому прописані нові принципи спілкування поліцейського і водія, переглядаються розміри майже всіх штрафів та багато іншого. Ну, з цим зрозуміло: посилять, збільшать, притиснуть… А от з легалізацією авто «єврономерах» події можуть розвиватися по-різному.

Варіант перший – лояльний

Дослівно, з тексту законопроекту: «Транспортні засоби особистого користування, тимчасово ввезені на митну територію України більш як на 90 днів, протягом десяти робочих днів з моменту такого ввезення підлягають державній реєстрації без зміни реєстраційних документів та номерних знаків країни їх реєстрації, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України». У багатьох ЗМІ та соцмережах це було пояснено як «легалізація нерозмитнених автомобілів».

Не поспішайте розмотувати прапори: просто «легалізувати» автомобіль, оминувши Митний і Податковий кодекси, обійшовши вимоги екологічних норм Євро-5 (6), і обов’язок сплатити внесок за першу реєстрацію в Пенсійний фонд, в одну мить нереально. Тим більше, без зміни номерних знаків і документів. Закрити питання одним законопроектом не дадуть діючі закони і вимоги, які ніхто поки що не скасовував.

Так що ж задумали в Кабміні? Можливо, всі нерозмитнені автомобілі, які експлуатуються в Україні, просто поставлять на облік з метою оперативного встановлення винуватців ДТП або пошуку викрадених автомобілів на єврономерах. Адже в державних базах даних фігурують іноземці-«верблюди», які ввозили такі автомобілі, а «виходів» на фактичних водіїв, які їздять на «бляхах» по Україні, у держави немає. Втім, такий варіант розвитку подій може виявитися «занадто простим». Є і другий – жорсткіший.

Варіант другий – безпощадний

Знаєте, чому українськими дорогами їздить стільки нерозмитнених автомобілів? Ні, справа не в міжнародних конвенціях. Справа в тому, що контролювати право користування тимчасово ввезеними авто можуть тільки співробітники Митної служби ДФС. А ось зупиняти автомобілі вони не можуть. Виходить така карусель: поліція не уповноважена вирішувати справи по митниці і тому особливо не налаштована зупиняти машини для вирішення питань митників, вислуховуючи «компліменти» від водіїв. Тим більше, що штрафувати — тобто, виносити постанови — поліція по митних питаннях не може. Виходить замкнуте коло: одні можуть зупиняти автомобілі, але їм це «не йде в план», інші дуже хочуть і навіть можуть «план здавати», – але не уповноважені зупиняти ТЗ.

У чому хитрість «фокуса»? Ви вже майже здогадалися. Після встановлення законних умов для реєстрації тимчасово ввезених ТЗ, нехай і без зміни номерних знаків, всім водіям нерозмитнених авто доведеться пройти цю саму реєстрацію протягом максимум 10 днів після в’їзду такого авто на територію України. Або ж не пройти: це вже буде залежати від бажання і можливостей. Але якщо реєстрація не пройдена – це порушення, яке вже відноситься до компетенції поліції, а не фіскалів. Поліція отримає повне право зупиняти машини «на бляхах» і задавати їх водіям питання.

Крім цього, у новому законопроекті розширені рамки «поверхневого огляду», який проводять поліцейські: крім візуального огляду салону та багажника, додаються додаткові багажники, підкапотний простір, ніші у салоні, причепи… Крім того, водія зобов’яжуть надати можливість перевірки ідентифікаційних номерів ТЗ.

До речі, прийти «з повинною» на реєстрацію – варіант так собі. Не виключено, що в Сервісних центрах МВС «оселяться» ще й співробітники митниці, які «наглядатимуть» за водіями авто на єврономерах. Адже навряд чи хтось із останніх зможе довести документально, що стаття 380 Митного кодексу для них недійсна. Мова про частину 4: «Тимчасово ввезені ТЗ особистого користування можуть використовуватися на митній території України виключно громадянами, які ввезли зазначені транспортні засоби в Україну, для їх особистих потреб». А якщо ввозив іноземець-«верблюд» – «Х’юстон, у нас проблема». Втім, якщо авто ввозив сам резидент, який порушив строки транзитного ввезення, це журба не меншого масштабу.

Якщо законопроект №7286 стане законом, кожен водій нерозмитненого автомобіля автоматично, тобто через 10 днів після оприлюднення закону, стане порушником. І в поліції з’являться прямі підстави для зупинки машин на єврономерах вже без участі інспекторів ДФС. І не тільки зупиняти, але і застосовувати міри відповідальності: «Експлуатація ТЗ, не зареєстрованих в уповноважених органах МВС, забороняється»…

Ось так і може замкнутись пастка для власників авто на єврономерах, яка зараз багатьом здається «блюдечком із золотим обідком». Куди не кинь — всюди клин: і реєструвати не сунешся, оскільки в СЦ МВС можлива «тепла зустріч» з митниками, готовими виписати штраф у розмірі 300% суми митних платежів (рекорд – 3,7 млн грн); і їздити небезпечно, оскільки та ж історія рано чи пізно трапиться на дорозі.

Втім, знаючи історію підготовки «закону про електротранспорт», можна припустити і такий варіант: перш, ніж «кабмінівський» проект отримає юридичну силу, з’явиться ще якесь нове, або «реанімоване» рішення, яке дасть можливість водіям «євроблях» заплатити податки в бюджет і легалізувати свої автомобілі, не доводячи справу до штрафів і конфіскацій. Як не крути, поки що це всього лиш наш з вами обмін думками про проект закону, який очікує своєї черги в ВР.

У будь-якому разі, «не перемикайте канал»: ми пильно стежимо за розвитком подій, щоб першими проінформувати вас про те, що чекатиме українських автомобілістів в найближчому майбутньому.

auto.ria.com