За цей рік українці в обхід розмитнення ввезли 59 тис. машин з литовськими номерами. За оцінками Державної фіскальної служби, всього в Україні незаконно перебуває 236,6 тисяч автомобілів. Влада збирається прийняти рішучі заходи, щоб припинити напівзаконне користування автомобілями на єврономерах, повідомляють Українські новини з посиланням на “Сегодня”.

В Україну автомобіль без розмитнення можна ввезти законно двома шляхами. Обидва для іноземців, але українці використовують, як перший, так і другий.

Перший спосіб – в режимі “транзит”. Його використовують жителі прикордонних районів України. Наприклад, львів’янин може купити в Польщі автомобіль і поїхати додому, не сплачуючи податки на митниці. Але йому доведеться кожні п’ять днів їздити назад у Польщу, інакше загрожує штраф, а за відмову платити автомобіль можуть конфіскувати.

Другий спосіб доступний лише для іноземців, які живуть в Україні – їм можна користуватися автомобілем без української реєстрації  рік в режимі “тимчасового ввезення”.

Але українці і тут знайшли лазівку. У Польщі та Литві з’явилися перегонники, які реєструють свої фірми, оформляють на них автомобілі, а потім передають українцям за дорученням. За гроші. За документами автомобіль належить литовській компанії, тому українець може рік їздити на ній без сплати податків. Спочатку схемою користувалися кияни і мешканці західних областях країни, тепер авто з литовськими номерами їздять і в Запорізькій, Херсонській, Одеській областях.   Але якщо литовська компанія закриється або її майно заарештують – в українця можуть відібрати автомобіль, оскільки він за документами не належить йому.

Полювання на “пересічників” почалася після того, як президент доручив Кабміну врегулювати ситуацію з нерозмитненими автомобілями. З того часу правоохоронці почали виписувати українцям на “єврономерах” штрафи на сотні тисяч і навіть мільйони гривень.

Так, з початку року митники оформили 14,5 тис. штрафів на 84,8 млн гривень за порушення терміну транзиту в 5-10 днів. За перевищення строків тимчасового ввезення – 42,9 млн грн. За відмову платити штраф вже конфіскували 309 машин.

Без реєстрації їздити на машині з іноземними номерами українці можуть п’ять днів в одній області і десять днів – при пересуванні в декількох областях. Іноземцю користуватися нерозмитненою машиною можна не більше одного року.

Якщо автомобіль знаходиться в країні на добу більше, ніж належить митним кодексом, водієві загрожує штраф у 85 гривень. Якщо ж авто затрималося в країні від 1 до 10 діб – доведеться заплатити штраф у розмірі 3400 гривень, більше 10 діб – 8500 гривень. Якщо автомобіль належить іноземцю, а за кермом українець – машину можуть конфіскувати. А машину українця можуть заарештувати в тому випадку, якщо він відмовиться платити штраф.

Якщо суд доведе, що чоловік ухилявся від сплати податків – порушникові загрожує штраф в 300% від суми розмитнення за статтею 485 Митного кодексу” — “дії, спрямовані на неправомірне звільнення від сплати митних платежів”.

Уряд збирається зобов’язати реєструвати всі автомобілі на іноземних номерах. Днями Кабмін подав на розгляд парламенту законопроект №7286 про підвищення відповідальності за окремі правопорушення. В одному з пунктів проекту говориться, що всі власники автомобілів на іноземних номерах повинні пройти державну реєстрацію протягом 10 днів після в’їзду в Україну. Це відноситься до автомобілів, які ввозяться в Україну більш ніж на 90 днів.   Якщо законопроект приймуть, то “пересічникам” доведеться передати свої дані правоохоронцям. А через три місяці – виїжджати за кордон, щоб знову в’їхати. Складніше буде тим, чиї автомобілі провозять перегонники з Литви.

Поки поліція не може зупиняти автомобіль без української реєстрації тільки через те, що машина на іноземних номерах. Але норма про реєстрацію протягом 10 днів дає право поліції зупинити і перевірити цю саму реєстрацію.