Кабінет міністрів дозволив безкоштовно ставити машини на спеціальних паркомісцях не лише людям із ураженнями опорно-рухового апарату, а й іншим інвалідам усіх груп, пише Gazeta.ua.

Зазвичай такі паркомісця розташовують якомога ближче до входу магазинів і установ. Біля них не встановлюють бордюри, аби не утруднювати вихід із машини водію. Інколи оснащують поручнями. Якщо ж на стоянку для людей з інвалідністю машину поставить шофер, що не має відповідного посвідчення чи довідки від лікаря, його оштрафують на 1700 грн.

Закон про ­паркування та евакуацію автомобілів Верховна Рада прийняла торік. Його має підписати президент.

— Мета закону — впровадити систему паркування автомобілів і навести лад на стоянках. Наша проблема — не відсутність паркомісць, а неорганізований рух. У містах немає знаків і схем, які вказували б на наявні стоянки, — каже автомобільний юрист Володимир Караваєв, 57 років. — Зараз поліція не має права карати порушника за неправильне паркування, якщо він відсутній на місці. Чекати годинами на водія патрульні не можуть. Тому порушники залишаються безкарними. У країнах Євросоюзу інша практика. Порушникові виписують штраф, а квитанцію залишають на лобовому склі. Прийнятим документом таку ж систему запроваджують у нас.

Відтепер поліція діятиме ­радикальніше. Зможе евакуювати припарковані машини, що перешкоджають руху транспорту. Крім правоохоронців, право проводити ­евакуацію матимуть інспектори з паркування. Поки що такі в Україні не працюють.

— Автомобіль евакуюють, якщо він створив затор. У законі чітко прописали цю норму. Раніше точного позначення не було. Тому одні вважали, що авто перешкоджає рухові. Інші — ні, — пояснює Володимир Караваєв. — Заберуть авто, припарковане на проїжджій час­тині у два ряди або на смузі руху громадського транспорту. Також те, що стоїть на пішохідних переходах, залізничних мостах, трамвайних коліях, на зупинках чи перехрестях.

Обставини, через які автомобіль евакуюють, мають зафіксувати на фото чи відео та в протоколі. Власника повідомлятимуть листом. Транспортний засіб повернуть після сплати штрафу. Якщо не зробити цього протягом місяця, нарахують пеню. Якщо порушник все одно не внесе коштів, поліція направить постанову у виконавчу ­службу.

За несплату за паркування на місцях зі знаком “платна стоянка” також передбачили штраф — у 20-кратному розмірі ціни. У більшості обласних центрів година стоянки коштує 10 грн. Штраф виписує поліція.

— Недоліком закону є те, що в ньому не врегулювали, хто сплачуватиме послуги евакуатора. Якщо в момент написання постанови чи його приїзду з’явився власник, авто не евакуйовують. Водієві випишуть постанову про порушення правил паркування. Сума штрафу не включатиме витрат на евакуатор. Тому потрібно прописати, щоб і це сплачував водій.