Українські водії, які мають авто з іноземною реєстрацією та з порушенням терміну перебування в країні, завдали чималий збиток державі. Аналітики підрахували, скільки недоотримав держбюджет, та як ці кошти можна було використати, повідомляє “Преса України”.

У Державній фіскальній службі України розповіли, скільки українських водіїв на “євробляхах” мають прострочений термін перебування в країні. Виявилось, що у січні поточного року в країні нараховувалось понад 246,4 тис. таких іномарок з іноземною реєстрацією.

За словами аналітиків, у минулому році розмитнення нового автомобіля коштувала водію 196,3 тис. грн, а вживаного – 75,4 тис. грн. Так, у 2017-му ДФС розмитнила 80,5 тис. нових та 72,9 тис. вживаних автомобілів.

“За повною митною ставкою було ввезено лише 3,4 тис. старих іномарок, а за пільговим акцизом до України потрапило 69,5 тис. вживаних авто. Сума сплачених податків до держбюджету від розмитнення нових авто становить 15,8 млрд грн, а від вживаних іномарок – лише 5,5 млрд грн. Загальна сума мита склала 21,3 млрд грн”, – відзначили аналітики.

Якщо помножити кількість авто з єврономерами з порушенням терміну перебування на середню суму надходжень від розмитнення одного вживаного авто, виходить сума 18,5 млрд грн. Саме стільки не потрапило у держбюджет.

Для прикладу аналітики зазначили, що на ці гроші можна придбати 527 протитанкових ракетних комплексів Javelin, які США хоч люб’язно і нададуть безкоштовно, однак використовувати їх українським бійцям не дозволять.