Україна очолює рейтинг смертності на дорогах. Причиною цього є безвідповідальна поведінка водіїв. Але чи може допомогти захиститися відеореєстратор, якщо ви втрапити в ДТП? Наприклад, коли на вас необгрунтовано хочуть звалити провину за аварію.

Не дивлячись на кількість ДТП на українських дорогах, деякі водії вважають, мовляв, запис відеореєстратора є недостатнім доказом. Адвокат із захисту прав водіїв Вадим Володарський цей міф спростовує.

«Відеозапис, у тому числі і цифровий, може бути доказом як у кримінальному процесі, так і по справі про адміністративне правопорушення. Питання в тому, як цей запис до справи грамотно долучити з чисто процесуальної точки зору», – каже адвокат із захисту прав водіїв Вадим Володарський.

Згідно зі статтею 251 Кодексу України про адміністративне порушення, доказами є будь-які фактичні дані.

Важливо, щоб запис вівся на окремий пристрій із картою пам’яті. Адже повинен бути оригінал запису. Тому експерти радять не використовувати телефони з програмами-автореєстраторами. Наявність на відео чіткого зображення номерних знаків не обов’язкова, пояснює Володарський.

За допомогою автореєстратора можна довести точне місце зіткнення і характер руху. Або, наприклад, хто виїхав на смугу зустрічного руху. І, пам’ятайте, на ніч краще відеореєстратор забирати з собою. Так ви не будете спокушати зловмисників забратись у вашу машину.

Джерело: ranok.ictv.ua