Щоб не постраждати від дій шахрая в поліцейській формі та бути захищеним у спірних ситуаціях, водієві необхідно знати свої права.

Закон

Національна поліції регулює дорожній рух та здійснює контроль за дотриманням Правил дорожнього руху його учасниками та за правомірністю експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі (п. 11 ч. 1 ст. 23 ЗУ Про Національну поліцію). Окрім цього, вона видає дозволи на рух окремих категорій транспортних засобів; у випадках, визначених законом, видає та погоджує дозвільні документи у сфері безпеки дорожнього руху (водійське посвідчення тощо) (п. 13 ч. 1 ст. 23 ЗУ Про Національну поліцію).

Чому Вас може зупинити поліцейський

! Пам’ятайте, що кожного разу працівник поліції зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинення ним транспортного засобу з детальним описом підстави зупинки.

Якщо водій порушив Правила дорожнього руху.

Якщо є очевидні ознаки, що свідчать про технічну несправність транспортного засобу.

Якщо є інформація, що свідчить про причетність водія або пасажирів транспортного засобу до вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, або якщо є інформація, що свідчить про те, що транспортний засіб чи вантаж можуть бути об’єктом чи знаряддям учинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення.

Якщо транспортний засіб перебуває в розшуку.

Якщо необхідно здійснити опитування водія чи пасажирів про обставини вчинення дорожньо-транспортної пригоди, кримінального чи адміністративного правопорушення, свідками якого вони є або могли бути.

Якщо необхідно залучити водія транспортного засобу до надання допомоги іншим учасникам дорожнього руху або поліцейським, або як свідка під час оформлення протоколів про адміністративні правопорушення чи матеріалів дорожньо-транспортних пригод.

Якщо уповноважений орган державної влади прийняв рішення про обмеження чи заборону руху.

Якщо спосіб закріплення вантажу на транспортному засобі створює небезпеку для інших учасників дорожнього руху.

Порушення порядку визначення і використання на транспортному засобі спеціальних світлових або звукових сигнальних пристроїв.

Які документи потрібні під час зупинки авто поліцейським

! Правила дорожнього руху встановлюють вичерпний перелік документів, які водій повинен мати при собі – п. 2.1 Правил, а саме:

посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

реєстраційний документ на транспортний засіб;

у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв – дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС;

на маршрутних транспортних засобах – схему маршруту та розклад руху;

поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності.

Важливі поради водіям

Не поспішайте виходити з автомобіля, поки не з’ясуєте намірів поліцейського.

Ви маєте право вимагати від поліцейського пред’явити своє службове посвідчення. Бажано переписати прізвище, ім’я, по батькові, звання, посаду правоохоронця. Не забудьте записати номер нагрудного знака працівника.

Документи водій зобов’язаний пред’явитивиключно за вимогою працівника поліції.

У чинному законодавстві не передбачено обов’язку надати документи, а лише пред’явити для перевірки. Тобто вирішувати Вам, чи варто давати в руки Ваші документи інспекторові, чи ні.

Працівник поліції не має повноважень і прав перевіряти законність знаходженнятранспортного засобу на території України.

Зафіксуйте автомобіль, на якому несе службу поліцейський, та інші зупинені транспортні засоби з метою встановлення потенційних свідків.

Якщо поліцейський змусив Вас зупинитисяв одному з місць, заборонених для зупинки – зафіксуйте об’єкти, розташовані біля Вас.

Під час огляду на вимогу поліцейського, Висамостійно відкриваєте багажник, двері салону, демонструєте закриті місця салону тощо, а він у свою чергу лише спостерігає за Вашими діями та речами, ні до чого не торкаючись руками.