В Україні вартість проїзду концесійною дорогою не повинна перевищувати 10 євроцентів.

Про це розповів в. о. голови Державного агентства автомобільних доріг (“Укравтодор”) Славомір Новак.

“Звичайно ж, в Україні проїзд буде дешевшим, ніж в ЄС. В Євросоюзі вартість проїзду варіюється від 10 до 30 євроцентів. Я вважаю, що в Україні вартість проїзду концесійною дорогою не повинна бути вищою, ніж 10 євроцентів”, – розповів Новак.

Він зазначив, що для підписання договору з приватним інвестором на будівництво концесійної дороги Краковець – Львів необхідно змінити основи розвитку таких проектів, провести зміни в законодавство щодо концесій.

“Ми запропонували зміни. Комітет Верховної Ради з питань транспорту прийняв від нас проект з необхідними змінами. Як відомо, 27 лютого цей закон був ухвалений Верховною Радою 233 голосами. Приміром, ми прописали у змінах необхідний механізм державних компенсацій приватному інвестору в разі, якщо не буде забезпечено мінімально необхідний трафік руху автомобілів, який би дозволив інвестору окупити свої витрати. Без гарантії такої компенсації в концесійний проект не зайде жоден приватний інвестор. Після ухвалення цього законопроекту ми готові оголошувати конкурс з пошуку концесіонера. Будемо проводити переговори. Концесія – це завжди переговори, а не тендер”, – повідомив він.

При цьому Новак не готовий стверджувати, що другою концесійною дорогою буде траса Біла Церква – Київ.

“Я поки що не готовий стверджувати це. Є ще кілька інших проектів концесійних доріг, які ми повинні оцінити. Наприклад, будівництво біля Львова паралельної дороги траси Київ – Чоп. Що стосується траси Біла Церква – Київ, то її перевагою є велика інтенсивність руху. Тому цей проект може бути цікавим для концесіонера”, – розповів Новак.