Автомобіль – це джерело підвищеного ризику, тому за ним потрібно дуже ретельно стежити. Будь-яка незначна на перший погляд дрібниця може привести до серйозних поломок, а разом з тим і до витрат. У цій статті розповімо про 6 ознаках, які сигналізують про швидку поломку авто.

1. Дивний колір вихлопних газів

Норма, це коли з вихлопної труби виходить слабкий білий дим – все інше є тривожним дзвіночком, який точно не можна ігнорувати. Якщо через трубу вилітають рясні клуби білого диму, це може говорити про дефект прокладки головки циліндра. Це свідчить про те, що відбувається випаровування охолоджуючої рідини, яка проникає у вихлопну трубу.

Якщо автомобіль старий або з великим пробігом, то вихлопні гази можуть мати сизий відтінок. Це пов’язано зі згорянням моторної оливи, що просочується через зазори. А чорний дим сигналізує про неполадки в системі живлення. Особливо часто чорний дим можна побачити на «дизелях», нерідко навіть на холостому ходу. Вихлоп жовтого кольору свідчить про неповне згоряння дизельного пального.

2. Спалахнули контрольні лампочки

Навіть водію-початківцю такі лампочки допоможуть зрозуміти, що з автомобілем щось не те. Якщо в дорозі під час руху раптом загорівся значок тиску оливи або лампочка «двигун» – краще відразу зупинитися й доставити автомобіль на СТО. Якщо такий сигнал проігнорувати, то транспортному засобу можна завдати серйозної шкоди.

3. Надмірні витрати оливи

Завдання оливи в автомобілі – змащувати деталі й усувати зайве тертя, тому воно в жодному разі не має капати з вихлопної труби чи двигуна. Залежно від типу двигуна, агрегати можуть потроху “їсти” оливу: 200-500 грамів на 10 тисяч кілометрів пробігу. Збільшені витрати оливи свідчать про серйозні проблеми в роботі двигуна та його зношення. Цю проблему можна ігнорувати тривалий час, але потім доведеться робити капітальний ремонт двигуна.

4. Стукіт в двигуні

Мотор являє собою складну систему, що складається їх безлічі деталей. Усе це супроводжується звуками, але при «здоровому» двигуні водій цього не чує, через встановлену шумоізоляцію. Однак в деяких випадках шум, а часом і стукіт починає «просочуватися» в салон. Тоді краще відразу зупинитися, щоб не нашкодити двигуну ще більше і звернутися за допомогою до механіків. У кращому випадку проблема виявиться в збитому запалюванні. А ось якщо причиною неполадок стала нестача оливи і «стукати» почав колінвал або розподільний вал – це ґарантує серйозні витрати.

5. Корозія

Іржа – один з головних ворогів авто. Знайти сліди корозії можна практично на будь-яких елементах автомобіля. Найчастіше вона вражає днище автомобіля, місця кріплення підвіски і колісні арки, загалом все те, що частіше за інших контактує з водою. Якщо автомобіль ще і старий, то однією вибоїни може бути достатньо для того, щоб викривився кузов або відірвалася стійка. Їздити на такому автомобілі дуже небезпечно, тому краще вчасно звернеться до майстрів.

6. Підозрілі звуки в підвісці

Коли в справному автомобілі включена передача і кермо стоїть рівно, він повинен їхати строго по прямій, а всі нерівності дорожнього полотна повинні успішно поглинатися підвіскою. Однак, якщо навіть на рівній дорозі доводиться регулярно підкручувати кермо, авто часом підстрибує і смикається – це говорить про серйозні проблеми з підвіскою.

Кульові опори, рульова тяга і рейка регулярно приймають на себе стільки навантажень, що з часом неминуче призводить до серйозного зносу. Варто «розбовтатися» одному шарніру, і він починає шкодити роботі усієї системи. Ігнорувати це не можна, інакше скоро доведеться серйозно розщедритися на ремонт.