Найголовнішим нововведенням у 2018 році стало зменшення максимальної швидкості у населених пунктах.В минулому році Верховна Рада України прийняла ряд законопроектів, які внесли зміни у Правила дорожнього руху. Так, було змінено порядок руху на нерегульованих перехрестях з круговим рухом, зменшена максимально дозволена швидкість в населених пунктах та посилена відповідальність за паркування, зупинку, стоянку на місцях, призначених для осіб з інвалідністю.

Про це інформує відділ комунікації Національної поліції у Вінницькій області.

Зокрема, в пункті 16.12 ПДР вказано: «Перевага в русі на нерегульованих перехрестях, де організовано круговий рух, і які позначені дорожнім знаком 4.10 «Круговий рух», надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу». Такий же порядок руху діє в більшості країн Європи.

Також внесено зміни до 10.5 ПДР: «Виїзд з перехрестя, де організовано круговий рух, може здійснюватися з будь-якої смуги, якщо напрямок руху не визначено дорожніми знаками чи розміткою і це не створить перешкод транспортним засобам, що рухаються в попутному напрямку праворуч». Ці зміни набрали чинності 26 квітня минулого року.

26 жовтня 2017 року набрав чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за паркування, зупинку, стоянку транспортних засобів на місцях, призначених для осіб з інвалідністю».

За зупинку чи стоянку транспортних засобів на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками або дорожньою розміткою, на яких дозволено зупинку або стоянку лише транспортних засобів, якими керують водії з інвалідністю або водії, які перевозять осіб з інвалідністю (крім випадків вимушеної стоянки), а також створення перешкод таким водіям у зупинці чи стоянці керованих ними транспортних засобів, неправомірне використання на транспортному засобі розпізнавального знака «Водій з інвалідністю» передбачається штраф у розмірі від 60 до 100 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (1020-1700 грн). Після посилення відповідальності за паркування на місцях для водіїв з інвалідністю — поліцейські Вінниччини притягнули до відповідальності 103 водії-порушники.

З 1 січня 2018 року набула чинності постанова уряду від 10 листопада 2017 року «Про внесення змін до Правил дорожнього руху», відповідно до якої обмежили швидкість руху у населених пунктах. Відповідно до нових змін допустима швидкість руху в населених пунктах зменшилася на 10 кілометрів та становить 50 кілометрів на годину.

Шановні водії, будьте уважні та обережні. Неухильно виконуйте вимоги Правил дорожнього руху та будьте ввічливими до інших учасників дорожнього руху.

Джерело: glavcom.ua