Автозаправки в березні знизили ціни на паливо в середньому на 20-30 копійок. Найбільше подешевшав автогаз. За словами експертів, потенціал до зниження цін в березні був у кілька разів більше.

У квітні стартують польові роботи, українці почнуть більше їздити. Це означає, що попит на паливо зросте в рази.

Ціни на паливо почали падати ще в лютому. Тоді гривня зміцнилася до долара, а вартість нафтопродуктів на кордоні почала знижуватися. Сьогодні заправити повний бак машини на 48 літрів дешевше на 10-20%, ніж на початку березня. Заправка повного бака бензином А-95 + подешевшала на 17,76 грн. А-95 – на 4,32 грн, А-92-м вигідніше на 10,08 грн, дизпаливо – 12,96 грн.

“Ситуація на ринку була стабільною. Крім того, що ціна на нафту трималася, курс валют теж був більш-менш на одному рівні. Це і дало стабільні ціни”, – каже Сергій Куюн, директор “Консалтингової групи А-95”.

За прогнозами експерта Геннадія Рябцева, потенціал до зниження цін скоротиться до нуля. Далі все буде залежати від курсу гривні. Якщо національна валюта ослабне хоча б трохи, тоді трейдери відреагують підняттям цін. При цьому польові роботи вже давно не впливають на ціни палива. Аграрії підписують прямі договори на поставку палива безпосередньо з нафтопереробними заводами. Малі аграрні підприємства – на роздрібному ринку. Але є ризик з боку білоруських нафтопереробних заводів. Їх зупинка на плановий ремонт змусить трейдерів орієнтуватися на польський і литовський бензин. Так було в минулому році. Це може стати причиною подорожчання палива в квітні. Але така ситуація може виникнути в компаніях, які не підписали контракти про постачання фіксованих обсягів палива протягом року.

У найближчі тижні ціна на бензин і дизпаливо не зміниться.

Джерело: mashyna.com.ua