Експерти пропонують різні варіанти легалізації і розмитнення автівок.

Українці одні з лідерів із володіння «машинами-пенсіонерами». У цьому рейтингу наша країна посідає друге місце після Куби. Причина — для більшості авто — часто розкіш, а не засіб пересування. Зокрема, й через дороге розмитнення. Утім, із цієї ситуації дехто знайшов вихід у вигляді авто з іноземною реєстрацією. Тоді як інші сподіваються, держава надасть легальний спосіб купити машини дешевше.

Питання на півтора мільйона авто. Саме стільки автомобілів із європейською реєстрацією нині ввезено в Україну. І хоча офіційною чиновники вважають цифру утричі меншу, проблема, визнають, величезна. Попри численні акції протесту, перемовини, автопитання й досі залишається невирішеним. З одного боку правоохоронці звітують про викриття каналів із ввезення нелегальних авто.

«Вони здійснювали продаж транспортних засобів на території України прикриваючись підробленими документами», — повідомили правоохоронці.

Тоді як власники «євроблях» погрожують протестами, якщо їхнє питання не вирішать. Уявлення,  як можна вирішити питання у простих людей і чиновників відрізняються. Одні наполягають розмитнення має перебувати в рамках європейського — до 1000 доларів за автівку. І Україна не мала б більше лобіювати своїх виробників. Доступних авто нема, якість у вживаних теж часто вище. Тому і сенсу в обмеженнях не має.

В Україні для більшості людей авто — часто розкіш, а не засіб пересування. Зокрема, й через дороге розмитнення. Із цієї ситуації дехто знайшов вихід у вигляді авто із іноземною реєстрацією, тоді як інші сподіваються, що держава надасть легальний спосіб купити машини дешевше.
У комітеті Верховною ради з питань податкової та митної політики  говорять про молдавський сценарій. За ним легалізувати уже ввезені  машини можна буде зі знижкою. Орієнтовно вона становитиме 70% від діючих зборів. Тимчасово нардепи готові пожертувавти навіть стандартом євро «5». Але і «але» у  законі є.

«Якщо ми шукаємо «компроміс», то наступним кроком буде повне закриття кордонів для таких машин в подальшому», — зазначає голова комітету митної політики ВР україни Ніна Южаніна.

Втім, це бачення не поділяють власники авто. Кажуть, просто легалізації замало. Пропонують дозволилити розмитнювати усі автомобілі «Євро 3» починаючи з 1998 року. А дію нового закону продовжити до 2020 року, допоки в Україні не введуть техогляд за європейськими стандартами.

Такий підхід хоч і привабливий для власника фінансово, втім, малореалістичний, визнають в громадській спілці «Доступне авто».  Кажуть, закони мають вирішувати не лише питання «блях», а й просто доступних авто для усіх.  Тому оптимальними тут бачать два варіанти виходу із ситуації.

«Продовжити на кілька років дію існуючого закону про пільги. Машини 2010 року будуть дешевшати і це дозволить оновити автопарк», — додають експерти.

Частина нардепів згоджуються. Україна, певні, нарешті має дати водіям автомобільну свободу, як у Європі. Тобто дати можливість ввозити до України авто із усіх країн, крім Росії та тих, хто її підтримує. Втім, як варіант пропонують такі норми. Ввести вікове обмеження у 10 років для авто. Але значно зменшити ставку за розмитнення. Навіть зареєстрували законопроект, де пропонують брати за це максимум півтисячі євро.

« Завозять авто і просто платять 500 за розмитнення. Що стосується тих людей, які ввезли — просто дати їм три місяці на те, щоб вони заплатили 500 євро і легалізували», — каже депутат Олександр Шевченко.

Співавтори закону певні, завозити машини нелегально стане невигідно. Тому їх активніше купуватимуть та розмитнюватимуть. Держава зароблятиме більше і на акцизі на бензин. Не кажучи про швидкий прибуток від легалізації «євроблях».

« І нічого бюджет не втратить. Тому що набагато більше автомобілів ввезуть», — переконаний депутат.

Нині в парламенті зареєстровано більше 10 законів щодо імпорту авто. Втім на фінальний розгляд до сесійної зали поки не потрапив жоден.