Частенько трапляється порада боротися з сп’янінням за допомогою нашатирного спирту. Мовляв, кілька крапель нашатирю в стакан води, випив і – як «огірок». По-перше, аміак (саме його розчин у воді називають нашатирним спиртом) вкрай токсичний. По-друге, «тверезить» він тільки тимчасово – поки роздратовані слизові. Ступінь сп’яніння від цього не змінюється: кількість алкоголю і в крові, і в повітрі, що видихається не зміниться.

Кажуть, що допомагає розвести у воді марганцівку і випити пару-трійку літрів такої водички. Блювотні спазми і чистий шлунок забезпечено. Це непогано з тієї точки зору, що з прочищення шлунково-кишкового тракту новий алкоголь в кров чинити не буде. Але і його виведення подібна процедура не прискорить.

З тієї ж серії порада випити молока. Вважається, що воно перешкоджає всмоктуванню алкоголю. Ця порада сумнівна: з організму спиртне при цьому все одно не виводиться. Вже краще прийняти активоване вугілля або його більш сучасні та ефективні препарати-аналоги. Приймати можна з розрахунку одна таблетка на кожні 10 кілограм живої ваги п’янички … Тільки в разі чого не дивуйтеся, якщо сповна надихаєш свої проміле в поліцейську «трубочку».

Періодично для прискореного протверезіння рекомендують аспірин. Мовляв, він «кров розріджує» і прискорює виведення алкоголю з організму. Якщо і прискорює, то настільки незначно, що можна порівняти з похибкою вимірювань. Наркологи в чудодійну силу аспірину не вірять.