КМДА склала так званий список недобросовісних підрядників. Про це повідомив народний депутат, радник мера Києва Дмитро Білоцерковець. За його словами, міська адміністрація вимагає від компаній-підрядників провести гарантійний ремонт дворів.  Якщо вони відмовляться виправити проблеми, на них чекає кримінальна відповідальність.

“У Києві минулого року було виділено 140 млн гривень на ремонт міжквартальних проїздів. Роботи на декількох об’єктах  були виконані неякісно. Наше завдання – провести повний аудит міжкварталки для виявлення халатних підрядників і змусити їх провести гарантійний ремонт. Ми опублікували лише першу частину прізвищ підрядників, у результаті шестеро виконали якісний ремонт. Упродовж місяця плануємо публікацію повного списку”, – повідомляє Дмитро Білоцерковець.

Радник мера додав, що всі офіційні претензії міської влади документально оформлені і надані підрядникам.

Через недосконале законодавство підрядників неможливо притягнути до кримінальної відповідальності. Таку заяву в коментарі Радіо НВ зробив голова правління громадської організації Моя дорога Роман Хміль. Подібні листи створюють підгрунтя для корупційних схем, вважає Хміль.

“Повносити туди за дрібні порушення підрядників, які тобі не дають хабаря. А ті, які погоджуються на це, все одно будуть у “білих” списках. Це питання того, як це застосовуватимуть у наших реаліях. Це непрозорий механізм, який зараз обговорює Укравтодор у всеукраїнських масштабах. Організація Transparency International прокоментувала це як корупційний механізм”, – зазначив Хміль.

На думку представника групи Реанімаційного пакету реформ по дерегуляції економіки, експерта дорожньої галузі Андрія Мартенса, скоро такі листи зможуть простимулювати конкуренцію на ринку України. В Європі схожим методом користуються вже давно. Підрядники піклуються про свою репутацію, аби не потрапити до таких листів, адже від цього залежить кількість їхніх замовлень, підкреслив експерт.

“З часом ринок саме себе відрегулює. Об’єм фінансування буде зростати, що й відбувається останні 3-4 роки. З часом ми перейдемо до європейського рівня. Сьогодні вже обговорюють залучення контролерів – незалежних інженерів-консультантів”, – зазначає експерт.

Нагадаємо, ще 10 квітня КМДА перевірила якість асфальтування київських дворів. Тоді адміністрація закликала підрядників за свій рахунок провести гарантійні ремонти, інакше пригорозила судом з вимогою кримінальної відповідальності за невиконання умов договору.

Джерело: mashyna.com.ua