Історія електромобілів налічує понад 170 років. Перше таке авто з’явилося раніше, ніж двигун внутрішнього згоряння. Безшумність, надійність і простота в експлуатації навіть зумовили серійне виробництво «електричних екіпажів».

На початку нового століття мережі зарядних станцій були у всіх великих містах США. Швидкість у 100 км/год вперше в історії також перевищив саме електромобіль.

А в автопробігу 1909 року машини, оснащені батареями Томаса Едісона, проїхали понад 160 км без підзарядки.

Популярність електричних авто почала падати після того, як Генрі Форд – колишній інженер компанії Едісона – удосконалив двигун внутрішнього згоряння (ДВЗ) і перейшов на конвеєрний метод збірки авто. У 1913 році вартість електромобіля у 2,5 рази перевищила ціну авто з ДВЗ.

Інтерес до таких машин ненадовго повернувся після енергетичної кризи 1973 року, з появою в США Citicar, здатного розвивати швидкість до 60 км/год.

Новий етап популярності був пов’язаний з погіршенням екології. У 1996 році GeneralMotors випустила «перший масовий електромобіль» EV1, а через рік Toyota запустила в масовий продаж перший гібридний автомобіль – модель Prius.

Tesla Roadster 2008 року вже не поступалася за ходовими якостями звичайним машинам. Успіх люксових електромобілів Tesla Model S і Model X активізував спроби інших компаній створювати подібні автівки. Mind нещодавно презентував три найпомітніші моделі з тих, поява яких очікується найближчим часом.

Так, Lucid Air, що має з’явитися у 2019 році, коштуватиме близько $160 000. Седан Fisker EMotion має запас ходу в 640 км на одній зарядці, а електрокар Faraday Future FF91 здатен розігнатися до 100 км за 2,4 секунди.

Сьогодні з усіх авто, які продаються в світі, частка гібридних і електричних cтановить лише 5%. Але до 2030 року їхня частка, за прогнозами, збільшиться до 50%.

Джерело: mashyna.com.ua