Стало відомо про цікаву законодавчу ініціативу, яку готує громадська організація «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан». Ідея активістів полягає у скасуванні законодавчих вимог українським водіям-резидентам мати при собі техпаспорт на транспортний засіб, посвідчення водія та документи про страховку.

Як пояснив Сергій Хаджинов, один з керівників об’єднання «Автомайдан», зараз держава без всяких на те підстав змушує українських водіїв, перебуваючи за кермом, завжди мати при собі водійські права і свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу. А в разі відсутності цих документів карає їх штрафом і вилученням автомобіля на штраф майданчик.

Таким чином, на думку активістів, порушуються права українських громадян, озвучені в ст.41 Конституції України “Кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю…” і “Примусове відчуження об’єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності”.

«Чому відсутність у водія пластикового підтвердження власності на транспорт трактується державою, як суспільна необхідність вилучити автомобіль?», – запитують учасники громадської організації. «Адже держава не вимагає від вас зберігати в квартирі документи на нерухомість, також вона не вимагає наявності посвідчення у всіх пішоходів».

Як відомо, на сьогоднішній день права працівників Нацполіціі в момент зупинки транспортного засобу обмежені Правилами дорожнього руху. Поліцейські не мають права вимагати передати їм в руки водійське посвідчення і техпаспорт.

Подивившись документи на відстані, вони по ПІБ водія шукають дані в загальній інформаційній базі, таким чином засвідчити в наявності у водія прав, дізнаються, хто є власником авто, і перевіряють наявність машини в базі викрадених ТЗ.

В таких умовах поліцейський не має можливості переконатися, що йому показують оригінальні, а не підроблені документи.

Підроблені водійські посвідчення. Визначити «на око» оригінальність документів можуть тільки експерти

Та й інформацію щодо водія і авто правоохоронець все одно отримує не з папірців, «зашитих в пластик», а із загальної поліцейської бази. Так навіщо тоді цей самий «пластик» в обов’язковому порядку возити з собою?

З ініціативи «Автомайдану» потрібно скасувати цю норму, внісши законодавчі зміни в Правила дорожнього руху і до Кодексу України про адміністративні порушення. Внесені зміни, по суті, ніяк не вплинуть на роботу поліції, обов’язок якої – контролювати правопорядок. У разі зупинки ТЗ, водій просто назве свої дані, які співробітник Нацполіціі зможе за допомогою електронних гаджетів перевірити ще раз в базі. При цьому, ні держава, ні водій не будуть страждати від утисків прав.

Якщо коротко, ініціатива «Автомайдану» полягає в усуненні вимоги держави від громадянина надати йому ту інформацію, яку держава і так вже має в своїх базах.

Аналогічним чином, дана ідея передбачає скасування вимог різних держструктур про надання українським громадянином довідки про несудимість. Щоб отримати цей «папірець», людині доводиться витрачати свій час, сили і засоби. У підсумку, відбувається матеріальна передача даних з «однієї руки» держави в іншу. Мало того, що в 21 столітті здійснювати подібні дії щонайменше безглуздо, це стає ґрунтом для корупції чиновників.

Держава не має права вимагати від громадянина оплати послуги, в якій він з самого початку не потребував. Тим більше, що держава і так знає цю інформацію про свого громадянина.

На сьогоднішній момент «Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан» в особі своїх керівників намагається просунути цю ініціативу у вигляді законопроекту. За словами Сергія Хаджинова, цю ідею підтримують різні політичні сили, які виражають активну готовність підтримати ініціативу і проголосувати за неї в Раді. З Нацоліцією ж зараз ведуться консультації і поки обговорюються нюанси.

Джерело: mmr.net.ua