Старі автомобілі українці зможуть купувати за кордоном новим способом – за допомогою блокчейн-аукціону Shelf. Про це засновник Shelf.Networlk Лаша Антадзе повідомив на конференції Blockchainua.

Його ще називають децентралізований аукціон, який являє собою мережу торгових майданчиків. Вони завдяки технології блокчейн і смарт-контрактів зможуть продавати лоти онлайн в один клік. Всі торгові майданчики в мережі пов’язані – підключаючись до блокчейн-аукціону Shelf, автомобілі торговця потрапляють в загальну базу.

Майданчик Shelf вже об’єднує продавців із Грузії, Литви та Німеччини. Українцям перший час будуть доступні тільки старі авто з Грузії. У разі перемоги в аукціоні, організатори обіцяють взяти на себе всі формальності з оформлення доставки авто в Україну. Ця система була запущена у вересні 2017 року. В Україні можливості аукціону першим запровадить Автобазар.

Сам термін Blockchain частково характеризує його завдання і призначення. Частина «Block» – це блоки, «chain» – це «ланцюжок». Виходить, що Blockchain – це ланцюжок блоків. Причому не просто ланцюжок. У ній витримується строга послідовність.

Що це за блоки і що за ланцюжок? Блоки – це дані про транзакції, угоди і контракти всередині системи, представлені в криптографічного формі. Всі блоки збудовані в ланцюжок, тобто пов’язані між собою. Для запису нового блоку, необхідно послідовне зчитування інформації про старі блоки.

Всі дані в блокчейн накопичуються і формують постійно доповнювану базу даних. З цієї бази даних неможливо нічого видалити або провести заміну/підміну блоку. І вона «безмежна» – туди може бути записано нескінченну кількість транзакцій. Це одна з головних особливостей блокчейна.

Джерело: mashyna.com.ua