Франсуа Маріотт розповів, як в Європі вирішили проблему потоку автомобілів на іноземній реєстрації та як зробити покупку нових машин більш доступною.

Попит українців на нові автомобілі стрімко зростає. У 2017 році обсяг їхніх продажів рекордно виріс – було продано 80,3 тис., Що на 24,5% більше, ніж в 2016 році. Цього року ринок теж зростає, за три місяці українці вже встигли придбати 19,3 тис.

Втім, повноцінному розвитку і поверненню до колишніх докризових обсягів ринок поки не готовий. З одного боку, слабке зростання економіки не дозволяє багатьом українцям зважитися на покупку нового автомобіля. З іншого – лазівка в законодавстві створила вигідні умови для придбання старих авто на еврореєстраціі, а значить інтерес до нових машин стає все меншим.

Проте, автодилери й імпортери вважають український ринок перспективним і розраховують на нову хвилю його зростання і розвитку. І навіть готові всіляко цьому сприяти.

НВ Бізнес зустрівся з Франсуа Маріоттом, новим CEO компанії Renault в Україні – найбільшим продавцем автомобілів на вітчизняному ринку, щоб розібратися, на що готові компанії щоб повернути інтерес клієнтів до нових автомобілів.

Маріотт очолив українську компанію лише на початку цього місяця. Його кар’єра в Renault почалася ще в далекому 1992 році. В різний час він займав керівні посади в компанії в країнах Адріатики, Центральної та Східної Європи, а також успішно розвивав бренд Dacia.

В ексклюзивному інтерв’ю Маріотт розповів, за яких умов компанія буде готова інвестувати в створення виробництва автомобілів в Україні, коли чекати масштабного розвитку ринку і на які моделі автомобілів будуть орієнтовані українці в найближчі роки.

— Яке у вас враження від українського ринку, особливо за результатами останнього року?

— Це нова країна, оскільки я француз. Я працював в різних країнах Центральної Європи, таких як Чехія, Словаччина, Угорщина, Хорватія. Тому я досить добре знаю сусідні країни України. Український ринок нових автомобілів дуже маленький, якщо порівнювати розміри ринку і країни. Україна за розмірами така ж як Франція, але її ринок складає менше 10% французького. Тому існує якась невідповідність.

 Це добре чи погано?

— Я розглядаю це як потенційний ринок. А значить розмір ринку сьогодні не співвідноситься з розміром країни. Тому майбутнє повинно бути набагато кращим, ніж минуле.

— Ви працювали на різних ринках. Який ринок схожий на той, який існує в Україні? Можливо, 10-15 років тому. Чи схожий наш ринок з іншими?

— Безумовно, структура і потенціал українського ринку відповідає іншим ринкам в Центральній Європі. Думаю, в Україні можна використовувати такі підходи, як і в інших європейських країнах, оскільки український ринок також заточений під вільною торгівлю. Тобто, компанії інвестують, працюють в країні, потім імпортують запчастини з ЄС, щоб обслуговувати і поставляти продукцію і послуги, що відповідають потребам людей і компаній в Україні.

— Про український ринок зазвичай говорять, що ціни на машини дуже високі, а купівельна спроможність людей дуже низька. Чи справді це так в порівнянні з іншими країнами?

— Абсолютний рівень цін відповідає цінам в сусідніх країнах, таких як Румунія, Словаччина, Угорщина. Споживча здатність українців відрізняється – вона набагато нижче. Це означає, коли українці хочуть купити машину, їм складніше це собі дозволити. Тому важливо запропонувати хороші умови кредитування. Тобто українці зможуть собі дозволити нову машину, якщо з’являться хороші умови кредитування.

— Кажуть, що через високі податки, митні збори, у нас машини дорожче, ніж в Європі. Це правда?

— Я б сказав, що податки середні. В Європі є країни, де податок на машини становить 45% від вартості, як в Нідерландах, Норвегії. Різниця з цими країнами в тому, що як податки, як і купівельна спроможність набагато вище. Ось чому я кажу про зусилля, які повинні докласти люди, щоб купити автомобіль. В Україні це досить складно, оскільки у людей немає достатніх коштів на покупку машини. І це пояснює рівень ринку.

— Але кредити тут теж досить дорогі: відсотки високі і їх досить складно отримати в банку. Що робити в такій ситуації? Що може зробити компанія?

— Ми пропонуємо рішення і даємо гроші, щоб зробити ці кредити доступнішими, знизити процентну ставку для кінцевого споживача. Це перше, що ми можемо і робимо з RCI – простіше кажучи нашим банком і власною кредитною програмою Renault Finance, який допомагає людям купувати автомобілі. Необхідно враховувати рівень інфляції, який досить високий в Україні, що допомагає людям погасити кредити. Оскільки процентна ставка висока.

— Українці привозять багато машин на єврономерах. Наскільки велика ця проблема для дилерів, таких як ви?

— В Україні склалася ситуація, коли заходить великий потік машин на єврономерах. Автомобілі на єврономерах дуже зношені. Це старі машини з великим пробігом, про надійність і безпеку яких годі й казати. Але великою перевагою цих машин є те, що вони дуже доступні – їх можна придбати за € 3-4 тис.

Але цей ринок не схожий на ринок нових автомобілів. Наше завдання – говорити людям, що нашу продукцію, наприклад, Logan можна купити з кредитом дорожче, ніж машину на єврономерах, але з щомісячним внеском, який люди зможуть оплатити. А це буде набагато безпечніше рішення, ніж машина на єврономерах. Купувати автомобіль на єврономерах в більшості випадків ризиковано, а коли ви купуєте нову машину, то знаєте, що вона надійна, зі страховкою. Нехай і це трохи дорожче.

— Багато українців кажуть, що купують стару машину, але відомого бренду. Як ви можете переконати людей купувати ваші машини?

— Будучи конкурентоспроможним, роблячи машини доступними і створюючи маркетингову політику з фінансовими рішеннями. Це дозволить людям оплатити частину нової машини, а решту виплатити через кредит, частину якого покриє інфляція, а ще частину – з нашою допомогою ми через спеціальні бюджети, щоб знизити процентну ставку і зробити її більш привабливою для клієнтів.

— Які найкращі показники продажів у вашій компанії?

— Зазвичай, найкраще продається новий Duster. Це автомобіль класу SUV – позашляховик. Майже 45% українського ринку займають позашляховики. Новий Duster досить великий, його розмір дуже добре підходить для середньої сім’ї. Це абсолютно нова машина, яку ми випустили, і вона найкраще продається в Україні.

Також у нас є варіант для перевезення вантажів для України – це MCV або маленький фургон Dokker. Це також найбільш продавана модель, оскільки перевезення вантажів є важливою галуззю в країні.

— Українці також багато говорять про заводи, де виробляються ці моделі. В якій країні виробляють Duster і Dokker?

— Duster роблять в Румунії, на заводі в Пітешті. Dokker виробляють в Марокко і привозять до нас, де їх купують.

— Кажуть, що у Франції одна якість, в Румунії – інша.

— У нас є заводи по всьому світу, ми охоплюємо всі континенти і країни. Зрозуміло, ми виробляємо автомобілі по всьому світу, наприклад, – в Бразилії, Франції, Румунії, Марокко, в Росії. Скрізь, де тільки можна уявити.

— Але не в Україні?

— Ще ні. І наше завдання – забезпечити, щоб машини, які виробляються в різних країнах, були однакової якості. Якщо ви відвідаєте завод в Румунії і у Франції, ви побачите там однакових роботів, обладнання, процеси. За цим стоїть повне обслуговування і три роки гарантії, наприклад, на Duster. А також мережу, яка з вами скрізь, комерційна організація, яка гарантує, що всі потреби споживачів будуть задоволені належним чином протягом усього терміну володіння автомобілем. Тому що ви купуєте машину в один день, а використовуєте її 3, 4, 5, 10 років. Наша робота полягає в тому, щоб забезпечити, що протягом цих років клієнт буде задоволений завдяки всьому обслуговуванню, яке ми надаємо.

— Кажуть, що раніше автомобілі могли служити 20-30 років. Потім компанії вирішили, що люди не будуть купувати нові машини і почали конструювати їх так, щоб вони їздили не більше 5-7 років і купували нові. Це правда чи ні?

— Знову-таки, 30 років тому машини після 6-7 років були дійсно вже сильно уживаними, вони працювали погано. Важливим фактором також була корозія. Сьогодні машини вже не страждають від корозії. Надійність машин просто приголомшлива. Раніше, проїхавши 120-150 тис. Км, машина була практично мертва і вимагала серйозного ремонту. Сьогодні навіть після 150 тис. Км таке відчуття, що там тільки 15 тис. км. Надійність машин сьогодні набагато краща. Термін служби також набагато довший, ніж був раніше.

— Багато українців купують автомобілі на єврономерах, адже вони проїжджають 350 тис. км і все ще в порядку. А коли купують нову машину, проїхавши 120 тис. км, їм потрібно вже ремонтувати мотор, двигун.

— Питання не в тому, що машини 20 років тому були більш надійні. Це неправда, абсолютно неправильно. Це може бути різниця між брендами. І чесно кажучи, свій бренд обрати легко. Слідуйте за хорошими міжнародними брендами і підтримуєте хороший стан машини. Оскільки різниця між машинами полягає в якості техобслуговування, яке ви забезпечуєте. Якщо ви належним чином стежте за машиною, використовуєте належним чином – я маю на увазі водите, не завдаючи шкоди машині, то у вас є всі шанси проїхати 350 тис. км без проблем. Машина як літак. Його можна експлуатувати 30-40 років. Оскільки обслуговування складне, але літак буде надійним, може літати 40 років. З машинами так само. Головне – це обслуговування. В Україні у нас є мережа, ми надаємо оригінальні запчастини, запчастини Renault, які ставляться на заводі на нові машини. І найкращий спосіб використовувати нашу продукцію довгий час – це проходити техогляд щороку. Ми надаємо в Україні обслуговування хорошої якості. Будьте впевнені, якщо ви прийдете в Renault, ми вставимо такий самий двигун і запчастини, як і в перший день на заводі.

— Компанії, як ваші, надають гарантію 5 років. Наскільки це економічно обгрунтовано?

— Якщо автовиробник робить надійну машину, він може собі дозволити довгострокову гарантію. Якщо ви не впевнені в своїй продукції, ви цього не робите. Найкраще, що ми можемо зробити, це робити машини хорошої якості, а потім пропонувати довгострокову гарантію. Таким чином гарантія не буде нам дорого коштувати, ми отримаємо цю перевагу. Коли ми пропонуємо гарантію на 5 років, то знаємо, що машина буде залишатися надійною протягом цього часу. Незважаючи на стан доріг, який є досить проблематичним.

— Ви враховуєте ці умови, коли робите машини для України?

— Коли ми виробляємо машини для таких країн, як Україна, ми знаємо про стан доріг, які одні з найгірших в Європі. Ми також враховуємо погодні умови, які не найгірші, але досить складні. Україна – це холодна країна. Ми адаптуємо підвіску, робимо її більш жорсткою, ніж для машин, які виробляються для Франції. Ми адаптуємо продукцію і сам продукт, щоб він відповідав якості доріг і погодних умов взимку, але щоб машина залишалася надійною довгі роки.

— Напевно, тому не варто привозити машини, зроблені для інших ринків?

— Машини на єврономерах – це вибір, ціна завжди є перевагою. Ви знаєте, скільки платите, коли купуєте машину. Очевидно, що це машина, що була у використанні, що до цього додається в плані надійності, безпеки. Ви не знаєте, як її обслуговували до цього. Що ви знаєте про те, як її обслуговували до цього? Але я розумію, що ці автомобілі відповідають певним потребам, але очевидно, що це не так безпечно, як нова машина.

— А як в інших країнах, таких як Румунія, Чехія – чи була у них схожа ситуація в минулому? І як вони з нею справлялися?

— У Румунії практично така ж ситуація, як в Болгарії, як в Україні, коли дуже багато машин імпортується з інших країн на єврономерах. У Марокко і Алжирі схожа ситуація була багато років тому. Але потім вони побачили вплив цих машин поганої якості в плані безпеки і забруднення середовища, і в уряді вирішили закрити кордони і зупинити наплив цих автомобілів.

У Чехії, Польщі та подібних країнах все ще є машини, які приїжджають з Німеччини і Франції, але в набагато кращому стані, ніж машини, які приїжджають в Україну. Дуже часто ці машини мали перше життя в Німеччині, друге життя в Польщі, Литві та ще десь, і почали своє третє життя в Україні.

— Які складнощі ви бачите на автомобільному ринку України зараз?

— Коли ви дивитеся на розміри країни і понад 45 млн населення, то тут є потенціал. Я дуже вірю, що в Україні буде нормалізація і це призведе до довіри з боку інших країн, приватних інвесторів, яке буде рости по відношенню до України як надійного партнера в майбутньому. Це принесе інвестиції, розвиток ринку, навіть змінить купівельну спроможність людей. На це піде багато часу, але це довгострокова стратегія, яка повинна бути реалізована в країні, щоб забезпечити розвиток України.

— Представники Renault працюють, напевно, у всіх країнах Європи. Чим Україна відрізняється?

— Україна відрізняється тим, що це країна з величезним потенціалом. Я новачок у вашій країні. У мене є бачення на 5 років того, що ми можемо зробити в Україні. Мій план – очікувати, що ринок збільшиться в 3-3,5 рази.

— Чи включає цей план якесь виробництво в Україні? Або він стосується тільки продажу?

— Представляти виробництво в Україні ще надто рано. Проте, у великій країні з хорошим рівнем освіти люди можуть виробляти якісну продукцію. Я сподіваюся, що одного разу в Україні з’явиться виробництво машин. Знову-таки, занадто рано уявити таку інвестицію з боку нашої компанії, у нас поки немає жодних планів. Але одного разу, коли ринок буде готовий, напевно, настане час інвестувати.

— Цікаво, на якій машині їздите ви?

— В даний час я не вожу ніяку машину, оскільки я новенький і можу заблукати в Києві. Раніше я водив машину Renault Espace.

— Це мінівен?

— Це SUV-кросовер. Це дуже сучасний вид машини, в тренді. І це досить велика машина. Ціна досить висока, але у неї є всі переваги, які може дати нова машина – комфорт, продуктивність, задоволення водіння. Для мене задоволення водити цю машину.

— Ви водите електромобіль?

— Час від часу. Але зараз – ні.

— Так що ж ви не зважилися купити Zoe або щось подібне?

— Я не купую машини. Я користуюся машиною, яку надає компанія. Водіння електромобіля – це дійсно фантастичний досвід. В електромобілях мені подобається, що під час їзди абсолютно тихо. Вони дуже потужні. І це зовсім новий досвід.

— Це весело, але не те, чому ви віддасте перевагу в даний час?

— Це весело, модно, комфортно. У мене є діти, для цього потрібно багато місця в машині. Тому я використовую Espace, ця машина дуже підходить для моєї сім’ї.