Водії роблять багато операцій на підсвідомому рівні. Коли дії правильні – це ознака майстерності. Але часто допускають типові помилки. Про те, яких звичок необхідно позбутися водіям gazeta.ua розповів Сергій Гільов, інструктор школи контраварійного водіння “Драйв клуб “Альфа щит”.

Часта робота зчеплення без перемикання передач

Деякі водії часто без причини витискають зчеплення при гальмуванні та у поворотах. Цього не можна робити. Постійна їзда на передачі дає більше можливостей для маневру. Зокрема, якщо потрібно екстренно набрати швидкість.

Гальмування у повороті

Зміна швидкості на дузі повороту може спричинити втрату керування. Погасити швидкість до оптимальної потрібно ще до початку маневру. Гальмувати потрібно на прямих колесах. З поворотом керма плавно відпускати педаль гальма.

Кермування однією рукою

Не потрібно тримати одну руку на підлокітнику, а керувати іншою. Обидві руки повинні бути на кермі. Це не дасть втратити керування при попаданні у яму чи в інших небезпечних випадках. Не можна крутити кермове колесо долонею однієї руки – воно може висковзнути.

Пізнє вмикання покажчиків поворотів

Нині часто можна побачити, як водії вмикають покажчик повороту вже під час маневру. Це потрібно робити заздалегідь, з урахуванням швидкості руху. По правилах дорожнього руху – це не менш як за 50-100 м до маневру у населених пунктах і за 150-200 м поза ними.

Використання протитуманного світла не за призначенням

Не можна вмикати протитуманні фари, коли немає туману. Коли пішов дощ чи погіршилась видимість, достатньо увімкнути денні ходові або габаритні вогні. Задній протитуманний ліхтар дуже сліпить, тих хто їде позаду.

Необґрунтовані перелаштування з ряду в ряд

Випередження на ділянках, де звужується дорога, тільки спричинить втрату часу. Також може утворитися затор.