Бути уважними при купівлі авто – неодноразово з цим проханням зверталися до автолюбителів працівники поліції. Проте кількість ошуканих власників зростає.

На Тернопільщині фахівці регіонального сервісного центру МВС виявили від початку року дев’ять фактів підроблених номерів агрегатів. З них – 4 перебитих кузова та п’ято номерів двигуна.

Ввезення на територію держави нерозмитнених іномарок, перебивання на них номерів кузова та реєстрація на документи вже існуючих легальних машин – за такими схемами працюють автоаферисти. За словами правоохоронців, на автомобілі-двійники покупці є завжди, оскільки продавець дає хорошу знижку.

Без відповідного фахового досвіду виявити підробку важко. Тому люди купують автомобілі, які були «підтоплені» під час повені, або з перебитими чи перевареними номерами кузова автомобіля, підробленими (сфальсифікованими) реєстраційними документами, номерними знаками.

Почастішали випадки шахрайства відносно автомобілів, які викрали чи незаконно вивезли з зони АТО.

Щоб не потрапити на вудочку шахраїв та законно купити автомобіль, що раніше знаходився в експлуатації, необхідно його перевірити в експертів та дотримуватися елементарних правил.
Не полініться проїхати з власником до найближчого сервісного центру. Там ви маєте змогу перевірити реєстраційні документи та номери агрегатів машини за наявними інформаційними базами.

Якщо у Вас виникла підозра щодо легальності авто, ви можете звернутися до науково дослідного експертно-криміналістичного центру для проведення відповідних експертиз та досліджень.

Ретельно перевіряйте документи у самого власника: перепишіть паспортні дані, й перевірте номер його робочого та домашнього телефону – чи справді він проживає за вказаною адресою і чи можна його розшукати за вказаними телефонами.

Пам’ятайте, ідентифікаційні номери в легкодоступних місцях шахраї перебивають обережно, а от на прихованих поверхнях, як-небудь, а часом і взагалі не чіпають їх.

Причина такої поведінки – розрахунок на людську байдужість та легковірність. Не забувайте, що набуття права власності на транспортні засоби здійснюється при його реєстрації (перереєстрації) тільки у Центрах надання послуг, пов’язаних з використанням автотранспортних засобів, зазначили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Джерело: ternopillive.com.ua