Чому зростає ціна на газ для автомобілів у 2018 р., якщо його виробляють не з нафти, притому – безпосередньо в Україні? Журналісти «Авто24» розібралися з цим питанням.

Чому зростає ціна на газ для автомобілів, зрозуміти на перший погляд нескладно: тому що пропан-бутан як автомобільне пальне прив’язаний до цін на класичні нафтопродукти. При цьому зв’язок цей насправді не технологічний, а маркетинговий.

Звідки береться автогаз

Автомобільний газ – він же ЗНГ (зріджений нафтовий газ), він же LPG (liquified petroleum gas), він же ЗВГ (зріджений вуглеводневий газ), він же пропан-бутан – являє собою суміш пропану і бутану.

Заради справедливості скажемо, що ці гази все-таки мають відношення до нафти: по-перше, вони є побічним продуктом крекінгу нафтопродуктів на переробних заводах, по-друге, вони обидва – попутний газ при видобутку нафти з-під землі.

В Україні є ЗНГ власного видобутку і виробництва, і у минулі роки ми навіть експортували його за кордон. Але в останні п’ять-шість років різко зросла кількість автомобілів з ГБО, і попит на пропан-бутан українські заводи задовольняють лише на 20 % – наданим ними 30 тис. тон далеко до необхідних ринку 130 — 150 тис. тон.

Переведення машини «на газ» – для багатьох українських громадян єдина можливість експлуатувати автомобіль в нинішніх умовах

Україна у споживанні LPG вийшла на четверте місце в Європі після Росії, Італії та Польщі. Як мінімум кожен третій літр автомобільного палива, проданий сьогодні в нашій країні – це зріджений газ. У підсумку пропан-бутан доводиться закуповувати за кордоном – в першу чергу, в Білорусії, Казахстані та Росії.

Щороку все більше автомобілістів в Україні вибирають пропан-бутан в якості пального замість бензину або дизпалива

Ціна на автогаз

Таким чином, на ціну автогазу в Україні впливають ті ж фактори, що і в бензиново-дизельний сфері: світові котирування, ринкова кон’юнктура, курс гривні, податки, логістичні витрати.

Базовою цифрою є закупівля власне газу. Так чи інакше, виробники прив’язують його до ціни традиційних автомобільних палив. Після підсумовування всіх “надбавок” український ринок виходить приблизно на загальносвітову пропорцію – у більшості країн LPG коштує близько 50 – 60 % від ціни бензину А-95.

Орієнтовні ціни на автомобільний пропан-бутан (LPG) в деяких європейських країнах

Країна Ціна, євро за літр
Балтія 0,50
Білорусь 0,31
Великобританія 0,63
Німеччина 0,53
Італія 0,60
Польща 0,41
Португалія 0,58
Росія 0,25
Словаччина 0,43

Звідки коливання?

Крім коливань, пов’язаних із змінами цін на бензин та “дизель”, ціна на автогаз в Україні змінюється і з інших причин. Так, традиційно цінники на “газових” АЗС ростуть у серпні-вересні, коли з одного боку, на заправках піднімається попит через сезонні відпустки у автомобілістів, а з іншого – починаються “зимові” закупівлі газу в країнах Європи, де LPG використовується для опалення житла.

Трапляються непередбачувані форс-мажори, викликані суто національними особливостями. Наприклад, в минулому році мав місце дефіцит газу через затримки з його перевезеннями від кордонів України через проблеми з паливом і вагонами-цистернами на залізниці. Такі проблеми викликають сплески ціни – на щастя, тимчасові, з поверненням до минулого рівня.

Де межа?

Межею для цін на пропан-бутан є рентабельність заправки газом для автовласника. Оскільки при перевищенні розумної вартості він завжди може перейти на заправку бензином. Адже у газі є свої недоліки – підвищена порівняно з бензином витрата і падіння потужності двигуна (хоч і незначне), тому миритися з ними водій готовий лише за умови значної різниці в цінах двох видів палива.

Влітку 2017 року ціни на автогаз в Україні вийшли за межі рентабельності і частина водіїв повернулася від ГБО до бензину

Ситуації, коли ця різниця зводилася до мінімуму, в Україні вже мали місце кілька разів. Тоді при незмінній вартості бензину ціна на СНД піднімалася до 70 % від ціни “дев’яносто п’ятого”. І власники газових “заправок” добре пам’ятають ті дні, коли машини з ГБО об’їжджали ємності з пропаном стороною і повертали до класичних бензоколонок. Напевно, тому кожен раз після аномальних пікових сплесків ціни автогаз дешевшав “назад” – хоча і не завжди до колишнього рівня.

Джерело: auto.24tv.ua