Українці, що їздять на нерозмитнених автомобілях, потрапляють в поле зору все більш жорсткого криміналу. Днями в Пущі Водиці був знайдений «литовець» Audi A4, якого три тижні тому в Броварах відібрали у господаря під час збройного нападу. Коли чоловік приїхав на СТО, до нього підбігли троє, приставили до боку пістолет, наказали відійти, після чого сіли в авто і зникли. Завдяки «сарафанному радіо» машину знайшли. Виявилося, що її вже продали комусь, а на ній висять польські номера!

«Віджали» машину у поліції

З’ясувалося, бандити, завдяки розбійному нападу, заволодівши дизельним Audi A4 2003 року випуску, зареєстрували на нього підроблені польські документи і продали за $ 4500. При чому, машину «загнали» не через якісь підпільні автомайданчики, а на Центральному авторинку в Чапаївці. «Зараз ведеться розслідування, тому ми поки не можемо сказати нічого з приводу законності перебування цього транспортного засобу в Україні», – кажуть в «Авто Євро Силі».
Цікаво, що в підсумку активісти домоглися, щоб автомобіль віддали першому власнику на «відповідальне зберігання», тоді як поліцейські наполягали, щоб поставити її на штрафмайданчик як речовий доказ.

Тривожний дзвіночок

У співтоваристві власників «єврономерів» кажуть, що злочинці регулярно вибирають мішенями нерозмитнені автомобілі, хоча за допомогою розбою «бляхою» заволоділи вперше. «Подібні випадки бувають, їх досить багато, але не в такій жорсткій формі. У формі розбою – це перший. Наприклад продають автомобіль, маючи другий комплект ключів.

Потім приїжджають вночі, забирають машину, відновлюють документи і знову виставляють авто на продаж. Схем дуже багато. Проти елементарних – коли крадуть номерні знаки – ми радимо робити дублікати, а оригінали номерів возити в багажнику. Також ми ведемо реєстр фірм, на яких реєструють автомобілі, через які не можна купувати автомобілі, тому що вони в стадії банкрутства», – говорить один з керівників АЕС Олег Ярошевич. Також бувають випадки, коли потенційні покупці, які приїхали подивитися напередодні купівлі «бляху», сідають в неї і тікають.

Купівля «бляхи» в Україні небезпечніше за російську рулетку

Як самому перевірити історію іномарки, ми вже розповідали, але звертали увагу, що фізособі-іноземцю Литва, Польща, Німеччина та інші держави (так само як і їх компанії) можуть дати лише частину інформації. Багато відомостей там вважаються конфіденційними. Потенційним покупцям «єврономерів» допомогу обіцяють в АЕС, при цьому говорять, що вступати до організації не обов’язково.

«Ми кожен автомобіль перед купівлею або під час купівлі можемо перевірити і дати висновок, в якому він стані, чи стоїть, чи знятий з обліку, прострочений техогляд, страхування. Для всіх доступна литовська Regitra, але ми купуємо доступ до баз Румунії, Білорусі, Болгарії, Польщі, інших країн», – каже Олег Ярошевич.

Купувати чи не купувати «єврономери» – особиста справа кожного (позиція держави з цього приводу різко негативна), але в цілому слід пам’ятати, що вибирати з нерозмитнених автомобілів, які вже перебувають в Україні – справа вкрай ризикована.

«Весь OLX забитий пропозиціями« продам польські/литовські/будь-які документи на автомобіль»! Це підробки. А якщо є пропозиція по «папірцях», значить, багато і незаконно ввезених або викрадених автомобілів, яким вони потрібні.

Більше того – почали виготовляти номерні знаки і голограми для номерів. Ясна річ, що рівень підробки невисокий, але для людини, яка ніколи не бачила справжню литовську або польську голограму на номері, така цілком підійде. Тож, якщо зараз хтось хоче купити «єврономери» з рук в Україні – це все одно, що грати в російську рулетку. Причому, в якій 5 патронів з 6 набоїв», – говорить автоексперт Сергій Креймер. Сергій Креймер також звертає увагу на те, що активістам не можна було вимагати автомобіль у поліції, а поліцейським не можна було погоджуватися ставити машину куди-небудь, крім арештмайданчика.

«На злочинців, які відібрали автомобіль, три кримінальні справи: бандитизм, підробка документів, продаж вкраденого майна. Машина в даному випадку – важливий речовий доказ, на якому можуть бути і відбитки пальців, і сліди зміни номерів на вузлах. А то, що зробили активісти – це приховування доказів у кримінальному провадженні. На відео вони кажуть, що переконали поліцейських, показавши їм «Регітру», там мовляв, все збіглося. Але наших поліцейських можна переконати в чому завгодно. Вони що, литовською розуміють, раз погодилися на такі докази?”, – сказав Сергій Креймер.

Джерело autonews.ua