Нині в Україну завезено майже 2,8 мільйона автомобілів на єврономерах (іноземній реєстарції). І майже 500 тисяч з яких перебувають взагалі незаконно. Але якщо із завезених офіційно та розмитнених автомобілів держава торік отримала 15,8 мільярда гриевнь, то з «євроблях» – жодної копійки.

Мало не щомісяця з’являються різні проекти рішень, як можна цю сиутацію врегулювати. Бо це надзвичайно потужний тіньовий ринок. А проблеми з аваріями з участю «блях» становлять загрозу для інших учасників руху.

Наприклад, нещодавно прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що питання можна вирішити за місяць.

Зараз весь парламент думає, як вирішити цю проблему, адже «єврономери» використовують, зокрема, люди безвідповідальні, і – не всі, але в тому числі – порушують правила дорожнього руху. Уряд не може врегулювати це питання своїм рішенням, це повинен вирішити парламент. Але якщо парламент делегує це право уряду, то я обіцяю, що за один місяць ми його вирішимо справедливим цивілізованим методом, – сказав міністр.

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики розглядає можливість зміни ставок для розмитнення автомобілів.

Зараз ми схиляємося до того, щоб надати можливість розмитнити автомобілі за новими ставками, – сказала глава комітету Ніна Южаніна. – Нові ставки розраховані таким чином, щоб вони захищали країну від екологічної шкоди, якої завдають старі автомобілі. Ставки будуть знижені. Зараз на новий автомобіль з об’ємом двигуна 1,6 тис куб. см акциз становить 427 євро, віком до п’яти років – 2629 євро, понад п’ять років – 3906 євро.

За її шкалою, за новий автомобіль з таким об’ємом двигуна потрібно буде заплатити 150 євро, до п’яти років (Євро-5) – 300 євро, 2005-2009 роки випуску (Євро-4) – 750 євро, 2000-2004 роки (Євро-3) – 1500 євро.

При цьому за автомобілі стандарту Євро-2 доведеться заплатити 7500 євро.

Але власників «євроблях» це не влаштовує. Вони регулярно організовують акції протесту, вимагаючи взагалі мало не безкоштовного розмитнення.  Або зменшити цю суму до 100-300 євро. І це також за елітні автомобілі, які масово ввозять в Україну.

Сьогодні на українських дорогах на «бляхах» можна побачити будь-який автомобіль. Надзвичайно часто їздять на іноземній реєстарції елітні позашляховики чи седани, вартість яких (навіть нерозмитнених) за кордоном стартує від кількох десятків тисяч доларів. І їх також вимагають розмитнити за 100-300 євро.

«Мій службовий автомобіль шестилітровий Кадилак Ескалейд стоїть, а по роботі нині їжджу на особистому Ауді А4 з об’ємом двигуна 1,8. Мені вистачає, пального витрачається набагато менше, з паркуванням легше, а гонор мені не потрібен і нормально почуваюся», – написав на своїй сторінці у соціальній  мережі генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів та дилерів Олег Назаренко. – Водночас багато хто вимагає зниження акцизу саме на авто 3-3,5 літра і запевняють, що жити без цих авто не можуть (адже акциз на 1,5 літра смішний: лише 93 євро). Та й бляхи теж купують такого ж плану. Що це? Вони настільки забезпечені, що можуть собі дозволити не економити пальне, як роблю я? Тоді чому на пальне гроші є, а на розмитнення немає? Або це бажання “бити понти” на БМВ або Мерсі? Комплекси з дитинства? Чому у мене немає бажання купити найновіший смартфон або пересісти на службовий Ескалейд шестилітровий? Зі мною щось не так? Насправді для припинення ввезення авто без сплати податків треба просто істотно знизити податки на імпортні авто! Тоді українці перестануть платити по 900-1400 євро “бляхобізнесменам” за організацію ввезення блях, а краще заплатять ці ж гроші в бюджет. Але тоді організатори схем і їхні «дарувальники» втратять доходи, тому вони зараз роблять все, щоб податки на автоімпорт були знижені. А поки ми податки не знизимо, то завжди у деяких людей буде спокуса сплатити 1 тис євро “схемникам” і ввезти авто без податків. Митниця все робить правильно в рамках своїх повноважень,

Також, за його словами, коли трапляється чергове ДТП з «бляхами», то їхні захисники резонно зауважують, що порушують не самі бляхи, а люди за кермом і в ДТП потрапляють й авто з українськими номерами. І це правда!

Але. У криміналістиці є поняття “рецидив”. Людина, раніше вчинивши протизаконнне діяння, легше йде на вчинення нового діяння такого ж штибу. Так і тут. Людина резидент України, який ризикнув незаконно (в порушення статті 380 Митного кодексу України) сісти за кермо автобляхи, яку ввіз нерезидент, тобто який вже зробив протизаконне діяння, набагато частіше вчиняє інші протизаконні діяння (порушує ПДР, їздить без права на керування, вживає за кермом наркотики чи спиртне). І це не мої голослівні висновки, а ази криміналістики і вони не обговорюються. Це реалії: той, хто порушив закон один раз навіть у малому – частіше порушує його повторно! А тим більше, якщо залишився безкарним. Тому мільйони українців справедливо обурені, – зауважив він.

Джерело: Погляд