Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики підготував законопроект, який повинен врегулювати правила ввезення б/у автомобілів. Про це повідомив член комітету, народний депутат Роберт Горват, уточнивши, що документ буде зареєстрований в парламенті в найближчі тижні.

Водночас, Горват виступив проти ідеї обмежувати ввезення авто екостандарт.

“Це тимчасовий метод, і він неправильний. Майже ніде в країнах Європи і світу ніхто цього не робить. Нормально – змушувати людину, яка хоче купити автомобіль, заплатити за “старість”. Чим більше він забруднює атмосферу – тим більше він повинен платити“, – сказав Горват.

Сам Горват разом з групою депутатів розробив альтернативний законопроект, який має таку ж мету.

“Цей законопроект має таку ж мету, той же “податок на старість”, це диференційований акциз в момент реєстрації автомобіля. Чим старше вік – тим більше акциз“, – сказав він.

Народний депутат додав, що в крайньому випадку, якщо жоден із законопроектів не буде прийнятий, члени парламенту можуть продовжити дію закону №1389-19 (проект 3251 від 07.10.2015), яким до 31 грудня 2018 року встановлено пільгові ставки акцизного податку на імпортні б/у автомобілі.

Раніше глава профільного комітету Ніна Южаніна озвучила ставки розмитнення “евроблях”, які можуть ввести в Україні. За словами Южаніної, нові ставки розраховані таким чином, щоб вони захищали країну від екологічної шкоди, якої завдають старі автомобілі.

Нагадаємо, ввезення авто на “евробляхах” в Україну ускладнили. Тепер під час перетину кордону громадянин України, крім поданих до митної служби довіреностей від імені литовських компаній, чиї інтереси він представляє, повинен надати ще низку документів.