У вересні українські водії почнуть отримувати так звані «листи щастя» Незабаром водіям надсилатимуть листи зі штрафами, коли запрацює фото- і відеофіксація порушень ПДР Уже у вересні українські водії почнуть отримувати (принаймні так йдеться у законі, підписаному президентом) так звані «листи щастя» — повідомлення про порушення ПДР. Їх мають фіксувати різні фото- та відеозасоби.

Але пори те, що до цього вкрай важливого етапу залишаються лічені місяці, ніхто не поспішає роз’яснювати, що буде після. Щоб освіжити пам’ять, нагадаємо, що у березні Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів». Простіше кажучи, йдеться про повернення «листів щастя» та фото-, відеофіксація правопорушень.

Закон передбачає створення механізму невідворотності відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів запровадженням фото-, відеофіксації правопорушень. Також документом передбачено механізм притягнення до адміністративної відповідальності особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, за окремі порушення правил дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі.

Закон встановлює обов’язкове залишення копії постанови чи повідомлення про рішення про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення, зафіксовані в режимі фотозйомки/відеозапису, на лобовому склі транспортного засобу. Особа, за якою зареєстровано транспортний засіб, вважається винною у вчиненні правопорушення.

Повноваження розгляду справ про адміністративні правопорушення та здійснення тимчасового затримання транспортного засобу, згідно з документом, мають не тільки поліцейські, але й інспектори з паркування. Надзвичайно важливо, що сьогодні на українських дорогах з’явився ще один несподіваний учасник руху – масово автомобілі на іноземній реєстрації. Адже часто після ДТП знайти власника чи водія такого автомобіля дуже складно.

Тому у разі порушення ПДР хто отримає повідомлення про штраф? Водій автомобіля, той, хто його перегнав через кордон, чи власник, на кого він зареєстрований (або юридична особа за кордоном). Як повідомив начальник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій, власники автомобілів на єврономерах також будуть отримувати листи зі штрафами, після введення фото- і відеофіксації порушень ПДР. Оскільки автомобілі зареєстровані на громадян або фірми в іншій країні, то штрафи будуть виписувати і направляти людині, на котру виписано страховий поліс. — Моторне (транспортне) страхове бюро України МСТБУ надасть нам таку інформацію, – повідомив Криклій.

Хоча це ще не затверджено на законному рівні. Скажімо, у законі за 21 грудня 2017 року “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів” йдеться, що до адміністративної відповідальності за порушення, зафіксовані в автоматичному режимі, “…притягається особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України”. Наразі, за законом, повідомляти власників авто на єврономерах про зафіксовані порушення має Державна прикордонна служба України.

Джерело: avtovod.org.ua