Якщо ви уважно стежите за нашими новинами по темі зміни правил розмитнення автомобілів та «легалізації євроблях», то, звісно ж, очікували на якесь рішення. Скажімо, законопроект, який уже давненько мав би бути занесений в Раду. Мова про документ, який створювався в ході неодноразових перемовин між нардепами та активістами, представниками торгового автобізнесу, автовиробниками та профільними міністерствами. Історію про те, як це рішення створювалось ще буде нагода написати, а зараз саме час розібратись із тим, як може змінитись розмитнення автомобілів в Україні. Звісно, якщо законопроекти №8847 та 8848 стануть законами.

Скасування вимоги відповідності нормам «Євро»

Замість жорсткого обмеження, яке діє зараз (автомобіль, що імпортується, має відповідати Євро-5(6) та бути випущеним не раніше 2010 року), будуть введені коригуючі коефіцієнти акцизу, прив’язані до віку машини. Чим новіше авто – тим менша ставка, чим більший вік транспортного засобу – тим більше доведеться сплатити акцизу під час розмитнення. Наскільки розмитнення буде дешевшим чи дорожчим, розглянемо у наступному розділі.

Нові принципи розрахунку акцизу при розмитненні авто

Замість існуючої шкали з діапазонами об’ємів двигунів та віку легкових авто (нові, до 5 років, старші 5 років) застосовуватиметься єдина формула та дві базових ставки. Окремо буде прописаний акциз для електромобілів (про це нижче). Отже, для бензинових авто «базова ставка» (БС) складатиме 50 євро, для дизелів – 75 євро. Визначатиметься розмір акцизу за формулою:

Базова ставка * (об’єм двигуна куб см/1000) * вік (років) = акциз

Для прикладу розрахуємо розмір акцизу для 5-річного бензинового авто з двигуном 1,6 л. Помножимо 50 євро (БС для бензинових авто) на коефіцієнт об’єму двигуна (1595 куб. см/1000), тобто множитимемо на 1,595, в результаті отримавши 79,75, та ще раз помножимо це число на вік авто, але враховуючи лише повні календарні роки, тобто для 5-річного авто фактичний вік становитиме 4 роки. 79,75х4=319 євро.

Логіка застосування цієї формули доволі проста: менший об’єм двигуна – менший акциз, та навпаки. Новіше авто – дешевше розмитнення, старіше – дорожче. Відповідно, здійснивши попередні розрахунки, кожен потенційний покупець вживаного авто із-за кордону самостійно зможе прийняти рішення, наскільки для нього вигідна кожна окремо взята потенційна покупка.

Акциз для електромобілів

Звісно, хотілось би бачити «нульові ставки» на електрокари і надалі, але «електрички», скоріш за все, з наступного року доведеться розмитнювати. Щоправда, замість тимчасово «замороженої» ставки акцизу 109 євро за 1 автомобіль пропонується застосувати просту формулу: 1 кВт*год ємкості тягової батареї = 1 євро. Незалежно від віку автомобіля. Тому, фактично, акциз на одну з найдорожчих версій Tesla Model X P100D становитиме 100 євро, — навіть менше, ніж було раніше. А для більшості масових електрокарів розмір цього збору буде коливатися в межах 20-40 євро. А ще «дістанеться» гібридам — для них встановлять єдину ставку 100 євро за 1 ТЗ, що значить, нарешті ці авто перестануть відносити до категорії машин із ДВЗ.

«Євробляхи» таки легалізують?

Виходить, що так, але… Якщо нерозмитнене авто «чисте», тобто не знаходиться в розшукових базах Інтерполу, не «злетіло» з реєстрації в країні приписки (за відсутність страхування, непройдений техогляд, несплату транспортних податків»), та якщо є «живий» власник, готовий укласти угоду купівлі-продажу без «додаткових платних умов». Для «легалізації євробляхи» доведеться виїхати нею у країну реєстрації, зняти там з обліку та заїхати в Україну вже у режимі «імпорт». Ну і, звісно, все відбудеться за умови, що розмір митних платежів буде посильним для водія самої «євробляхи».

Оголосіть весь список, будь ласка

Ось, тримайте: не акцизом єдиним буде проведена «легалізація євроблях», чи, зрештою, розмитнення будь-якого автомобіля, який ввозитиметься на митну територію України. Доведеться спершу сплатити мито, тоді вирахувати акциз (якщо описана формула буде узаконена), та до всього-всього (тобто вартість авто плюс мито плюс акциз) додати ще 20% ПДВ. Тоді й матимемо повну суму розмитнення. Послуги брокера, збір за першу реєстрацію, вартість виїзду-в’їзду «євробляхою», «відкупне» власнику-іноземцю у ці розрахунки не включено.

А «чорний ящик буде»?

Звісно, адже без розділу, в якому перелічені всі «запобіжні механізми» проти подальшої експлуатації наявних та ввезення нових «євроблях», законопроект на реєстрацію і не подавався б. Така була умова, і її дотримано.

Нерезидент (це про схему із «верблюдами») зможе ввозити не більше 1 автомобіля. Для другого і наступних вимагатиметься внесення фінансової гарантії, тобто застави у розмірі суми повного розмитнення. Авто, ввезене у режимі «транзит» чи «тимчасове ввезення» заборонять передавати будь-кому іншому, за порушення — штраф у розмірі 34 тис грн. Таку ж відповідальність передбачено за використання авто на «євробляхах» для підприємницької діяльності (наприклад, в якості таксі), та за його розукомплектування.

Якщо за кермом не та особа, яка ввозила машину на територію України, застосовуватимуться інші штрафи. За порушення строку тимчасового чи транзитного ввезення – 8500 грн. Стільки ж і за використання для підприємницької діяльності та за розукомплектування. Сума ніби й не критично висока, якби не пункт «повторне порушення» — у такому випадку штраф становитиме 170 000 грн, плюс позбавлення водійських прав на рік та ще й вилучення авто на додачу.

Дістанеться й «пересічникам». Розміри штрафів зростуть: за порушення встановлених термінів можуть «виписати» від 170 грн (це за 1 протерміновану добу) до 170 000 грн (на 31-й день), та навіть конфіскувати авто. Зрештою, про штрафи та «запобіжники» (не ті що біля електролічильника в «пробках») варто створити окремий матеріал, що невдовзі ми і зробимо.

А хто мене зупинить?

Робитиме це поліція, яка отримає повне право зупиняти авто на іноземній реєстрації, встановлювати особу водія, та за допомогою автоматизованої системи обміну інформацією перевіряти все, що стосується «євробляхи» — коли вона була ввезена, ким, та всі інші деталі. При виявленні порушення, патрульний буде в праві накласти штраф і передати інформацію на митницю. Враховуючи розміри штрафів та закладені у законопроектах механізми налагодження комунікацій між держорганами, продовжувати «євробляхувати» стане навряд чи вигідно.

Шанси?

Згідно пункту 4.1.9 Податкового кодексу, зміни до будь-яких елементів податків та зборів можуть вноситись не пізніше, як за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду. Період цей настає 1 січня кожного року. Отже, якщо зазирнути в календар, до кінця червня залишаються лічені дні, в які описані законопроекти мають бути «проголосовані» та стати законами. Нардепам варто поквапитись.

Источник: auto.ria.com