Українських водіїв на «євробляхах» примусять вивезти автівки закордон, а потім знову ввезти, заплативши мито. За непослух світять величезні штрафи. Такий законопроект незабаром розглянуть у Верховній Раді. Чи справді це так?

Легалізації «Євроблях» – бути! Два законопроекти про реєстрацію автомобілів на єврономерах вже потрапили на розгляд до Парламенту. Вони передбачають зменшення мит на імпортні авто, припинення ввезення машин на єврономерах та легалезація тих, що вже знаходяться в країні. Зокрема в законопроектах йдеться про посилення контролю за «євробляхами» в Україні. Мовляв, тепер поліція запросто може оштрафувати водія за порушення строків транзиту чи строків тимчасового ввезення. Та чи справді поліція зможе штрафувати та відбирати такі автівки? Адвокати вважають, що це незаконно.

Згідно з чинним законодавством, всі авто, завезені іноземцями в режимі тимчасового ввезення терміном понад 60 днів, підлягають реєстрації в сервісних центрах МВС, інакше їх вважають не зареєстрованими. Відповідно водіїв на таких машинах поліція має штрафувати, а за повторне виявлення – відбирати автівки. Усе начебто просто, тільки правоохоронці цих норм особливо не дотримувалися. Але тепер поліція отримала доступ до баз даних митниці, так званої системи «Рубіж». Опираючись на них, поліцейські зможуть перевіряти, чи порушило авто з іноземною реєстрацією правила перебування на території України.

За один день прострочення вивезення транзитного авто з порушника буде стягнуто 170 грн, а за три дні – 850 грн. Зайвий місяць перебування «євробляхи» на митній території України обійдеться порушникові у 170 тисяч гривень або навіть за рішенням суду транспортний засіб можуть конфіскувати.

Звісно, буде посилений контроль за порушення нових митних правил. Людина, яка ввезла в Україну автомобіль в режимі транзиту або в режимі тимчасового ввезення, не зможе передати його у володіння, користування або розпорядження кому-небудь іншому або ж розкомплектовувати машину. Також заборонено буде використовувати такий автомобіль у підприємницькій діяльності, наприклад, для роботи в таксі. За порушення цих правил передбачено штраф аж у 34 тисячі гривень.

Подбали автори законопроекту й про тих, хто вже має на руках автомобілі на іноземній реєстрації. Їм пропонують цілком офіційно зареєструвати в Україні свої машини за зниженими ставками акцизного збору. Для цього доведеться зняти машину з іноземної реєстрації і надати документи на право власності. Чи підуть на це власники авто, завезених в режимі транзиту або тимчасового ввезення, питання відкрите.

Знайти саме того іноземця, який привіз ваше авто в Україну через фірму-посередника, змусити його знову приїхати та зареєструвати машину – майже неможливо. Тому, скоріше за все, частині володарів євроблях доведеться попрощатися і зі своїми машинами, і з грошима, вираченими на нах.

Джерело: ranok.ictv.ua