«Вимагаємо закріпити в законодавстві постійні ставки акцизного збору, які були затверджені законом ‎‎‎1389-VIII» – головна теза, закладена у петицію до Президента, яка була підписана 26 149 громадянами за 76 днів, замість 90, відведених згідно законодавства, пише AUTO.RIA.com.

Законом №1389-VIII, (раніше – законопроект №3251, або, як його називають в народі «Закон Горвата») встановлено знижені ставки акцизного збору на легкові автомобілі, які випущені не раніше 2010 року та відповідають нормам Євро-5(6). Користуючись пільговим оподаткуванням можна ввезти один автомобіль на одну особу протягом 365 днів. Введення в дію цього рішення, лише протягом 2017 року, додатково поповнило держбюджет на 5 мільярдів гривень, та дозволило «пригнати» 70 тисяч легковиків. Щоправда – закон цей діятиме лише до кінця поточного року. Далі – знову повернуться «драконівські» ставки акцизного збору, які настільки високі, що роблять імпорт вживаного авто економічно недоцільним.

А зараз саме час повернутись до того, що ж сказав Президент. Текст відповіді значно довший за саму петицію, і починається він із переліку змін, які вже були впроваджені для автомобілістів, як-то перенесення дати введення Євро-6, зниження акцизів та нульове розмитнення для електромобілів. Щодо рішення питання із задоволенням попиту на вживані автомобілі, то Петро Порошенко згадав про наявні законопроекти №8487 та 8488, розроблені у Комітеті ВР з питань податкової та митної політики, за участю експертів, громадських організацій, виробників та імпортерів автомобілів.

«Законопроектом 8487 пропонується запровадити нову модель оподаткування акцизним податком легкових ТЗ, яка передбачає індивідуальне обчислення суми акцизного податку з урахуванням базової ставки податку, скоригованої на коефіцієнти, що розраховані виходячи з віку автомобіля та об’єму його двигуна. Реалізація вказаної ініціативи матиме наслідком зменшення ставок акцизного податку на моторні транспортні засоби та електромобілі», зазначено у тексті відповіді на петицію.

Далі, як вже колись було з подібною петицією у 2015-му році, яка теж стосувалась питань розмитнення та за лічені дні отримала 38 тисяч підписів замість 25 тисяч необхідних, питання спрямовується у Кабмін.

«Я звернувся до Прем’єр-міністра України В.Б. Гройсмана з проханням долучитися до опрацювання проектів Законів України № 8487 та 8488 з метою формування збалансованого законодавства в інтересах усіх заінтересованих сторін, а також з урахуванням необхідності дотримання екологічних вимог щодо охорони навколишнього природного середовища» – резюмував свою відповідь Петро Порошенко.

Якщо ви запитаєте себе, «що ж це змінює на практиці» – відповідь проста: «комітетські» законопроекти отримали ще один «плюсик», що збільшує їх шанси на те, щоб стати законами.