Суперечка між Євросоюзом і США, загрози обкласти один одного митами на автомобілі, несподівано може бути вигідна українцям. Справа в тому, що авто, на які при поставках в Америку «зваляться» додаткові мита, везти за океан не буде сенсу, а в Європі на них їздити не можна. Якщо українці куплять їх прямо в портах, то такі машини обійдуться їм чи не в два рази дешевше. Але тут є свої нюанси. Варто знати перед тим, як віддати гроші.

СКАНДАЛ НАБИРАЄ ОБЕРТІВ
Нагадаємо, скандал почався 22 червня, коли Дональд Трамп пригрозив, що введе 20% мита на всі автомобілі, зроблені в ЄС, якщо європейці не приберуть торгові бар’єри проти товарів з США.

За наступні дні ситуація не змінилася. Європейці спробували «осадити» Америку, заявивши, що США зашкодять самим собі, бо втратять від своїх дій близько $ 13-14 млрд. Справа в тому, що під ці мита можуть потрапити автомобілі, які виробляються в США, але за європейськими дозволами, їх продаються в треті країни, в тому числі і ЄС. Так що США можуть боляче вдарити по своїй же економіці, повідомляє видання Politico.

«ХАЙП» ДЛЯ УКРАЇНЦІВ
Здавалося б далека від простих українців економічна війна може, тим не менш, бути для нас вигідною. Тут привід для «хайпу» в тому, що вже вироблені для США і підготовлені до відправки автомомбілі поки затримуються в портах. І якщо Америка як і обіцяла введе мита проти європейців, за океан автомобілі відправляти не стануть. Їх-то зі значними знижками і можуть купити українці.

«На європейських аукціонах з’явилися автомобілі для американського ринку. Це Mercedes C і E-класу. Імовірно, їх вартість буде $ 30-35 тис при вартості нового в США $ 75-76 тис. Якщо США введуть 20% мито, то везти їх в Америку не матиме сенсу, а продати на території ЄС теж не можна, так як колірна гамма тих Mercedes не підходить для європейського ринку, а по-друге, потрібно переробити всю світлотехніку і отримати сертифікат на ці машини для території ЄС. Взагалі постраждає сегмент недорогих автомобілів – «середній плюс», «середній», «середній мінус». Для українців це тільки плюс, тому, що ці автомобілі будуть продаватися в портах для тих, у кого є готівка. Вони зможуть купити хороший автомобіль за хороші гроші поки «два дурня б’ються», — говорит глава Association of Troubleshooters Сергей Креймер.

Але щоб законно поставити такий автомобіль на облік, обов’язково потрібно переробити «американську» світлотехніку під європейський стандарт, яким керується Україна. Якщо робити все законно, це обійдеться в $ 2-5 тис. Також є люди, які роблять тимчасову адаптацію за 200 доларів, а після отримання документів ставлять все в оригінал. Але це незаконно і може спричинити проблеми при зустрічі з поліцією.

«На тих же нових Mercedes можна добре виграти в ціні. Можна взяти той же «американський» Е-клас 400 в повній комплектації за $ 40 тис – приблизно 45% від його реальної вартості. Ці машини вже в порту. До ціни покупки додається аукціонний збір, портовий збір і транспортні витрати вивезення авто з території ЄС. Але в будь-якому випадку це дуже хороша економія», – наводить приклад Сергій Креймер.

До слова, потрібно розуміти, що так триватиме недовго.

«Перспектива – це 6-7 місяців, поки будуть продаватися машини, які не будуть вивезені в США або будуть повернуті назад, які знаходяться в дорозі. Це хороший хайп, з якого можна отримати вигоду. А нові замовлення, швидше за все, будуть прийматися дуже індивідуально і за іншими цінами. Якщо мита залишаться високими в довгостроковій перспективі, то ті компанії, для яких ринок США важливий, вони будуть продавати ці машини навіть з збитками. Але для цього їм треба буде налагодити канали поставок, щоб ці авто були кінцевого складання в Мексиці або Канаді, щоб уникнути повноцінних санкцій», – говорить експерт.