Експерт пояснила, що буде з авто, які не відповідають визначеним у законі критеріям

Водії так званих «євроблях», які не відповідають екологічному стандарту Євро-5, в разі прийняття закону про нові правила ввезення та реєстрації авто опиняться під загрозою великих штрафів.

Про це розповіла юрист Ольга Ніколаєнко.

Експерт пояснила, що буде з авто, які не відповідають прописаним в законопроекті критеріям (не старіші 2014 року, стандарт Євро-5), але вже певний період перебувають на території України.

«До закону про деякі питання ввезення в Україну та реєстрацію транспортних засобів в першому читанні внесено зміни щодо першої державної реєстрації в тому числі. За Євро-5 у нас написано, що він діє з 1 січня 2016 року, за винятком транспортних засобів, вироблених в Україна або ввезених на митну територію України до 31 грудня 2015 року включно «, — сказала юрист.

Результат пошуку зображень за запитом "Еврономера в Украине"

«Виходить, що людина, яка захоче тут розмитнити іноземний транспортний засіб, за замовчуванням погоджується з тим, що ввезла його до 31 грудня 2015 року, щоб на нього стандарти Євро-5 не поширювалися. Але виникає інше питання — як же штрафи? Законопроектом вводяться штрафи, і якщо людина за замовчуванням погодиться з тим, що вона вже тривалий час тут користується транспортним засобом, то вона автоматично «вішає» на себе відповідні протоколи на велику кількість штрафів. Інших варіантів я тут не бачу «, — зазначила експерт.

Юрист припустила, що доведеться очікувати окремих запитів і роз’яснень від органів реєстрації щодо кожного водія.

«Тоді йому необхідно звернутися з відповідним зверненням до органів реєстрації, чи може він після розмитнення поставити цей автомобіль на облік, і виходячи з тієї чи іншої відповіді діяти. По-іншому я не бачу практичних механізмів реалізації цього законопроекту», — пояснила вона.

Знай