Рівно рік тому ми підбивали підсумки роботи Закону №1389-VIII. Це той, котрим було суттєво знижено ставки акцизного збору на вживані автомобілі. Висновок тоді вийшов доволі простим: зниження податкового навантаження дало можливість громадянам купувати більше автомобілів за кордоном, від чого бюджет додатково отримав понад 5 мільярдів гривень. Тоді порівнювалися статистичні дані 2016 року, коли ще діяли «драконівські» ставки розмитнення, та 2017-го, – вже з діючим «Законом Горвата».

Першого серпня 2018-го минуло 2 роки від моменту, коли документ, більш відомий в народі як «закон 3251», почав працювати. Отже, час розглянути як тепер йдуть справи на авторинку: чи продовжують приганяти вживані іномарки, чи не зашкодило зниження акцизів ринку нових автомобілів, чи, може, «євробляхи» здобули таку популярність, що легально розмитнені автівки вже й ніхто не купує? Щоб отримати відповіді на ці запитання, ми розглянемо офіційну статистику, надану ДФС автору «закону 3251», народному депутатові Роберту Горвату.

Чи живий ринок нових легкових автомобілів?

Побачити на дорозі седан чи позашляховик преміум-класу із європейськими номерами зараз можна досить часто. І чимало таких авто, судячи з років їх випуску, цілком «прохідні» під розмитнення, в тому числі пільгове. Та їхні водії не поспішають стати повноправними власниками умовно-своїх «литовців» чи «поляків»: адже, якщо можна їздити «на бляхах» одним, то чому обмежувати себе іншим? Отож, чи не «впав» ринок нових автомобілів? З

а 6 місяців 2018-го року до України було імпортовано 36 755 нових авто: значення відмінне від нуля, значить – цей сегмент ринку «живий». Податків з цих транспортних засобів сплачено на суму 6 883 млн грн (мито – 1 660, акциз – 973, ПДВ – 4 250 млн грн). Загальна вартість імпортованих нових легковиків склала близько 1 662 мільйони доларів.

Як виглядає ринок нових авто?

Розділивши загальну вартість всіх нових авто (разом з податками) на кількість нових легковиків, отримуємо середню вартість однієї машини: 45 тисяч американських доларів. А якщо не застосовувати методику визначення «середньої температури по лікарні», то ринок нових авто виглядає так:

Бензинових нових автомобілів ввезено 23 788 штук, дизельних – 15 270. Хоч в Україні й немає заборон чи обмежень на експлуатацію дизельних автівок, все ж їх популярність майже у півтора раза менша за бензинові. Найпопулярніші сегменти бензинових авто – з об’ємом двигуна від 1,5 до 2,2 л та від 1 до 1,5 л. Дизелі – від 1,5 до 2,2 л.

Ринок вживаних автомобілів

Цей розділ про авто з пробігом, які були розмитнені згідно чинного законодавства, тобто про легальні автомобілі. Адже, погодьтесь, цікаво – чи не «з’їли» так звані «євробляхи» цей сегмент?

Загалом протягом 6 місяців 2018 року до України легально імпортовано 48 982 вживаних легкових авто з двигуном внутрішнього згорання. Як і в попередньому розділі – це далеко не нуль, отже, далеко не всі потенційні покупці пересіли на нерозмитнені авто з європейською реєстрацією.

Як виглядає ринок вживаних авто?

Серед нових авто дизель не найпопулярніший тип двигуна, а от серед вживаних ця категорія впевнено лідирує: у сегменті «1500-2200 см3» ввезено 19 492 таких автомобіля. Всього ж дизелів розмитнено 28 069 шт., бензинових — 20 913.

Середня вартість вживаного авто склала 17 900 доларів. Щоправда, якщо відкинути «дорогі» категорії (бензинові з об’ємом двигуна більше 3 л. та дизелі понад 2,5 л.) то середня вартість легальної «свіжопригнаної» іномарки вийде скромнішою і становитиме 6300 доларів.

Загальна вхідна вартість всіх вживаних авто становила 254 853 тисячі доларів, податків сплачено – 120 470 тисяч «зелених». Тобто, фактичний розмір розмитнення становить біля 47,2% від вартості автомобіля за кордоном.

Підбиваємо підсумки

Отже, якщо людина має намір та змогу придбати новий автомобіль – вона вчинить саме так. Якщо ж потенційний покупець налаштований на машину з пробігом – він придбає та розмитнить згідно усіх вимог вживане авто, та почепить на нього українські номерні знаки. Наведені статистичні дані – прямий доказ цьому.

Зниження податків на вживані автомобілі не призвело до втрат бюджету чи «падіння» ринку нових автомобілів – кожен сегмент настільки активний, наскільки дозволяють фінансові можливості покупців. Не стали завадою легальному імпорту і «євробляхи»: принаймні, кількість розмитнених значно більша, ніж нуль. Хоча, очевидно, що таки певний відсоток водіїв все ж обрали шлях напівлегальної експлуатації автомобілів, оминувши процедуру розмитнення та отримання права власності на свої легковики. Зрештою, якщо восени правила розмитнення будуть змінені, законопроектами №8487 та 8488, то й «євробляхи» теж перестануть існувати як клас – їх можна буде розмитнити, незважаючи на норми «Євро» та інші умовності.

У тім, що ці правила змінити варто, немає жодних сумнівів. Адже «закон 3251», який вже 2 роки дозволяє купувати та розмитнювати авто з пробігом із-за кордону, 31 грудня 2018-го припинить свою дію. Повернення до «драконівських» ставок розмитнення не принесе користі нікому – держава не отримуватиме надходжень, автопарк заполонять «євробляхи», автомобілісти їздитимуть на фактично не своїх автомобілях, зареєстрованих бозна-де.

Джерело: mashyna.com.ua