В діях водія-українця, який використовував транспортний засіб, ввезений в режимі «тимчасового ввезення», відсутній склад адміністративного правопорушення. Такі висновки зроблено українськими судами в рішеннях, винесених у липні цього року. Про це повідомляє Дорожній Адвокат у Facebook.

За останні роки значно збільшилася кількість громадян, які використовують в Україні транспортні засоби з іноземною реєстрацією.

Зазначені транспортні засоби ввозяться громадянами України у митному режимі «транзиту», а іноземцями у митному режимі «тимчасового ввезення» з подальшою передачею їх у користування громадянам України.

Перевищення встановлених Митним кодексом України строків транзиту та тимчасового ввезення транспортних засобів особистого користування, що перебувають під митним контролем, є порушенням митних правил та тягнуть за собою адміністративну відповідальність у вигляді попереджень та штрафів.

Крім того, Митним кодексом встановлена заборона на використання таких транспортних засобів для цілей підприємницької діяльності в Україні, на їх розкомплектування чи передачу у володіння, користування або розпорядження іншим особам.

Проте, у березні 2015 року Конституційний Суд України (Рішення від 31 березня 2015 року у Справі № 1- 4/2015 щодо офіційного тлумачення положень частини другої статті 469 Митного кодексу України) встановив, що КОРИСТУВАННЯ АБО РОЗПОРЯДЖЕННЯ ТРАНСПОРТНИМИ ЗАСОБАМИ ОСОБИСТОГО КОРИСТУВАННЯ, ЯКІ ПОМІЩЕНІ В МИТНИЙ РЕЖИМ ТИМЧАСОВОГО ВВЕЗЕННЯ НА МИТНУ ТЕРИТОРІЮ УКРАЇНИ, НЕ Є АДМІНІСТРАТИВНИМ ПРАВОПОРУШЕННЯМ, передбаченим у частині другій статті 469 Кодексу.

Ініціатор законопроекту №8488 із невиправданими штрафами до «євробляхарів», народний депутат Н. Южаніна офіційно визнала, що «Таке рішення позбавило митницю важелів впливу на громадян-порушників, що призвело до значного збільшення кількості транспортних засобів особистого користування з іноземною реєстрацією, що перебувають в Україні з порушенням митних правил і використовуються з порушенням митного законодавства».

Через це кількість автомобілів, які перебувають на митній території України з порушенням митних правил постійно зростає. Протягом останніх 3-х років кількість ввезених транспортних засобів з іноземною реєстрацією склала більш як 2 мільйони (з них в митному режимі транзиту понад 400 тисяч та в митному режимі тимчасового ввезення понад 1,6 мільйони). Понад 300 тисяч автомобілів дотепер не вивезені за межі митної території України.

В цей же час суди продовжують скасовувати накладені митницею штрафи.

Зокрема, 03 липня 2018 року Малиновський районний суд м. Одеси, розглянувши матеріали справи по використанню громадянином України тимчасово ввезеного транспортного засобу, зробив висновок що громадянин України «не є декларантом відповідного транспортного засобу та особою, відповідальною за дотримання режиму тимчасового ввезення, а також не є платником митних платежів при його ввезенні на територію України на вказаних умовах, в діях особи не може бути мети ухилення від сплати митних платежів та складу відповідного правопорушення».

Такої ж позиції дотримався Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області, який у рішенні від 06 липня 2018 року у подібній справі, зробив висновок, що громадянин України «не є суб’єктом адміністративної відповідальності за порушення передбачені ст. 485 МК України».

За наслідками розгляду справ суди визнали постанови митниці незаконними та скасували накладені на водіїв-українців штрафи.

Джерело: mashyna.com.ua