На сьогоднішні зберігається досить висока ціна акцизу на вживані автомобілі, – зазначив в ефірі програми «Київ Live» телеканалу «Київ» голова ГО «Авто Євро Сила» Олег Ярошевич.

«Акциз встановлюється на товари, які має контролювати або регламентно виставляти ціни саме держава. Акциз – це заборона безконтрольного продажу і обігу товарів. Але вживаний автомобіль не є товаром, на який можна ставити акциз», – зазначив Ярошевич.

Він нагадав, що перед парламентськими канікулами Рада проголосувала в першому читанні за законопроект щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів.

«Ми внесли більше сотні поправок, частину з яких, можливо, відкинуть, частину – візьмуть на доопрацювання», – повідомив він.

За словами представника громадської організації, вони вимагають виконання наступних умов:

1. Створення закону, а не перехідного положення, аби недороге розмитнення було доступним не лише для тих, хто вже ввіз автівку в Україну, а й для тих, хто захоче зробити це в майбутньому.

2. Зняття обмеження євростандарту. За його словами, був зроблений запит до Європарламенту,  де зазначили, що євростандарт поширюється на виробництво транспортних засобів, і не стосується вживаних автомобілів та їх переєрестрації.

«Ми це довели, і зараз цю норму зняли», – сказав Ярошевич.

3. Власне, доступності розмитнення.

Джерело: kyivtv.com.ua