Вважається, що слово «седан» походить від італійського sede і означало «крісло». Так називалися паланкіни, а потім і двомісні карети в Європі. У назві автомобіля це ім’я вперше прозвучало в Америці початку ХХ століття – Speedwell Sedan. Згодом назва «седан» широко поширилося по світу. У загальноєвропейському розумінні «седан» – це чотирьохдверний або дводверний автомобіль з двома рядами сидінь і винесеним за межі салону багажником. Цікаво відзначити, що англійці називають сучасні седани saloon, а німці – Limousine. Кумедніше всіх французи, у мові яких залишився термінBerlina, що має походження від німецького міста Берлін.

Зручне розташування дверей і наявність великого пасажирського простору було використано розробниками серійних і несерійних машин для потенційних VIP-клієнтів. І ось уже графи і банкіри, королі і президенти, шейхи і мільярдери роз’їжджають в потужних, комфортабельних седанах-лімузинах. Як би вони вибирали кращі автомобілі? Напевно, не тільки з позиції технічних характеристик, типу потужність двигуна, кількість передач в роботизованих КПП і т.д. Для таких людей – це не аргумент. Ціна – ось, що в кінцевому підсумку визначає якість і підкреслює статус майбутнього власника.

Відразу обмовимося, що в десятку найдорожчих седанів увійшли не поодинокі, допрацьовані тюнинг-ательє автомобілі, що не раритетні зразки минулих років, а серійні моделі найвідоміших світових брендів, повідомляє ukrautoportal.

Отже, почнемо.

Хтось повинен бути на останньому місці. На сьогоднішній день – це BMW 750i (приблизна вартість —110 000 $ ) з двигуном V8 об’ємом 4,4 літра і двома турбінами (408 к.с.).

При всій очевидній красі, внутрішньому оздобленні та технічних інноваціях автомобіль з Баварії не зміг зайняти високу позицію в нашому рейтингу по причині того, що більш топові моделі концерну BMW Group представлені в сегменті F іншими, більш дорогими марками.

На дев’ятому місці Maserati Quattroporte GTS (від 152 000 $ ).

Серед усіх представлених люксових автомобілів у Maserati найменший об’єм двигуна, всього 3,8 літрів. Однак, завдяки сучасним turbo-технологіям і традиціям марки, якій виповнилося 100 років, італійські інженери зуміли вичавити з нього всі 530 сил. Шосте покоління Quattroporte відрізняється витонченим дизайном і південним темпераментом. Ця спірна перевага не дає йому пробитися на більш високу позицію в нашому рейтингу.

На восьмому місці опинилася AUDI S8 (вартість стартує від 160 000 $ ). Потужний (520 к.с.), 4-літровий двигун TFSI здатний використовувати свій силовий потенціал залежно від певного навантаження.

Спортивний стиль автомобіля відчувається у всьому: від чудової шкіряної обробки до стильного логотипу «S8». У той час як водій отримує незабутні емоції від управління повнопривідним спортивним седаном, пасажири будуть тихо відпочивати в тіні його яскравих вражень. Їм буде трохи нуднувато.

Далі слідіє Porsche Panamera Turbo S Executive вартістю від 170 000 $.

Німецькі інженери на славу потрудилися, щоб вмістити 4,8 літровий двигун V8 turbo (570 к.с.) під капот низького автомобіля. Картер майже «сплюснувся», кривошипно-шатунний механізм піддався модернізації. У цій повнопривідній версії приводний вал лівого переднього колеса пропущений через блок циліндрів. Все це говорить про те, що практичні німці досить ґрунтовно підійшли до розробки та подальшої модернізації (в 2013 році) автомобіля. Ось, тільки Porsche ніяк не може відійти від образу «911» навіть в представницькому класі.

Lexus LS 600h (гібрид) займає стійке 6-е місце.

Приблизна вартість – 190 000 $ . Післязавтрашні «зелені» технології від преміум-підрозділу Toyota Motor знайшли своє втілення в гібридному, 5-літровому двигуні з потужністю 445 к.с. при повному приводі. У ньому відчувається грунтовність і стиль, стрімкість ліній і дорожнеча обробки салону. Дерев’яні вставки відмінно поєднуються з шкірою. Це машина для водіїв і пасажирів. Вона настільки ідеальна, технологічна і безпечна, що всі власники хімічних підприємств просто зобов’язані показати приклад бережливого ставлення до природи і купити цей автомобіль.

П’яте місце за Jaguar XJR supercharger (від 200 000 $ ).

Двигун V8 і видає 550 к.с. Гарчить буква «R» у назві свідчить про справжній спортивний характер. На це також вказують зовнішні (спойлер, 20-дюймові диски оригінальної розробки і т.д.) і внутрішні (салон в контрастною кольоровій гамі, доопрацьована гальмівна система, рульове управління, система стабілізації та інші характеристики). Водію та пасажирам надано безліч зручних і корисних пристосувань. Цей автомобіль зі славною історією та стилем, без сумніву, знайде свого покупця.

На четверту позицію увірвався Aston Martin Rapide S. Його приблизна вартість 300 000 $. V-подібний двигун з 12 циліндрами видає 558 к.с.

На думку журналістів з Top Gear, фахівцям Aston Martin вдалося створити справжній чотиридверний і чотиримісний спорткар. Це найкраща характеристика для чудової моделі англійського седана.

Трійку лідерів починає Mercedes S65 AMG вартістю 300 000 $ .

І знову увазі покупців «заряджена» версія з двигуном V12 biturbo і потужністю 630 к.с. Це найпотужніший серійний седан у світі. Технічна досконалість, справжній зразок якості та класичного німецького стилю. Після рішення 2013 скасувати проект Maybach всі люксові седани Daimler AG будуть випускатися під модифікаціями Mercedes-Benz S-класу. Напевно, в Штутгарті вирішили, що цими моделями обмежиться споживчий попит багатих світу цього. Тільки мільярдери на цей рахунок мають своє непередбачуване думку.

Не зміг зайняти перше місце і Bentley Mulsane .

Хоча для цього є всі підстави. Адже це – ідеальний автомобіль. Англійська вишуканий стиль, двигун V8 з об’ємом 6,7 літрів і подвійною турбіною (512 к.с.), автоматична 8-ступінчаста коробка передач, дерево коштовних порід, ручна обробка, навігація, аудіосистема і т.д. Його приблизна вартість 320 000 $. З одного боку, це до біса багато. А з іншого … Якщо є авто подорожче, то навіщо ж задовольнятися номером «2»?

Нарешті, добралися! Саме Rolls-Royce Phantome Series II (двигун 6,0 л, V12 biturbo, потужність 601 к.с.).

Він став першим не тому, що варто захмарні 480 000 $. Вся справа в престижі. У нього непорушна репутація самого дорогого автомобіля в світі! Його купують королівські сім’ї та найбагатші люди на Землі. Який же ще повинен бути автомобіль у тих людей, яким не дають спокою лаври світових правителів?

У продовження розпочатого міркування про статус потенційних клієнтів скажемо, що «перші» люди планети мають у своєму розпорядженні цілий гараж сучасних і/або раритетних авто. Тому багато хто з названих машин займуть гідне місце в їх колекції. Однак для більшості автолюбителів ці моделі так і залишаться еталонами автомобільного досконалості, зразками розкоші і неперевершеного стилю.

document.write(«»);