«Убитись патріотично». Українцям пропонують не пристебатися пасками безпеки, а купувати спеціальні заглушки. До того ж з національною символікою. Такий крам пропонують в одному з київських автомагазинів. Чи можна використовувати заглушки для пасків безпеки і чим це загрожує водіям та пасажирам?

69 гривень — у стільки оцінили життя водіїв та пасажирів виробники та продавці ось таких заглушок та ще й з патріотичною символикою. У одному з автомобільних магазинів їх побачив Павло.

Павло Кашчук, журналіст з автомобільної тематики:

— Манипуляция сейчас популярным трендом для продажи опасных вещей меня просто взбесила, может быть, мы скоро увидим шприцы с флагом Украины для наркоманов, сигареты не бело-оранжевые, а желто-голубые.

Такі пристрої використовують ті, хто не хоче пристебуватись в сучасних авто. Адже система безпеки в таких машинах за допомогою звукового сигналу та спалахуванням лампочки на панелі приборів постійно нагадуватиме, що водій чи пасажир не пристебнуті.

Автомобільний знавець переконує: якщо вже вирішили не пристебуватись, а сигналізація дратує, краще вимкнути її на сервісі, аніж користуватись заглушкою. Інакше ви обманюєте систему безпеки автомобіля, а це загрожує травмою від самої подушки.

Павло Кашчук, журналіст з автомобільної тематики:

— Подушка до тех пор, пока она полностью не раскрылась, она очень опасная, и в этот момент вы должны быть пристегнуты и прижаты ремнем безопасности, если у вас ремень отстегнут — машина никогда не включит подушку, потому что безопасней даже ударится лицом в руль в определенных случаях, чем ударится во взрывающуюся подушку.

У магазині, де Павло побачив «патріотичні» заглушки, з продажу їх уже зняли. Але, як виявилось — не назавжди.

— У вас заглушки есть?

— Куда?

— Для ремней, чтоб не пищало.

— Нету, позже будут.

— А когда?

— Может, месяц.

Не знайшли ми потенційно небезпечних заглушок ні на заправках, ні в інших магазинах, де продають автозапчастини. Виявляється, такий товар на розхват.

— Закончились уже.

— Так раскупают?

— Да, не любят безопасной езды.

Попри те, що пристебуватись водіїв зобов’язує закон, використання заглушок тим же законом не карається. Проте автоматично тягне за собою штраф.

Микола Рябой, співробітник УДАІ в м.Києві:

— 51-85 гривень штрафу за непристебнутий пасок безпеки.

Тож водії на такі маленькі штрафи не зважають. Інспектори ДАІ кажуть, що не раз бачили в отворах для пасків безпеки заглушки.

Микола Рябой, співробітник УДАІ в м.Києві:

— Сучасні автомобілі — якщо взяти у відсотках, десь 50 на 50. Водій обманює перш за все себе.

Разом з тим наводить іншу статистику: зі ста відсотків ДТП, де водії пристебнуті — 75 % залишаються живими і неушкодженими.

Анні ремень безпеки врятував життя. Того вечора подружжя акторів поверталося додому. І не зчулися, як їх на великій швидкості протаранив автомобіль.

Анна Тамбова, акторка:

— Я ехала и заметила, что я не пристегнута, и думаю: я же всех всегда достаю, что нужно пристегиватся… и пристегнулась. Собственно, меня это и спасло от того, чтобы узнать, какое на твердость лобовое стекло.

Костянтин Костишин, актор:

— Пристегнулась, и буквально за 5 минут в ее сторону как раз въехали. Стрельнули подушки, благо были ремни и это как-то все-таки уберегло.

Відтоді пристібатись навчили не лише пасажирів, але й маленьку доньку.

Костянтин Костишин, актор:

— Сейчас пристегиваюсь всегда, ребенок пристегнут, жена пристегнута, пассажиры, которые садятся — я прошу всегда: пристегнитесь.

Однак настільки свідомо до своє безпеки ставляться далеко не усі.

— В городе не пристегиваюсь, а за городом всегда стараюсь. В городе сейчас негде розогнаться — 40 км. Зачем…

— Когда вот 2-3 км проехать, тогда не пристегивають, а так всегда пристегиваюсь.

— Дуже рідко пристегиваюсь, потому что мне удобней так ездить.

Зручніше, але аж ніяк не безпечніше. З тими, хто нехтує правилами безпеки і забуває пристебнутись, чи користується спеціальною заглушкою, може трапитись ось таке. Тож краще пристебнутись, а торгівцям заглушками дослухатися до порад.

Павло Кашчук, журналіст з автомобільної тематики:

— Если вы уже хотите размещать это в магазине, то хотя бы оснастите это инструкцией.

 
Відео:
[media=http://ntn.ua/uk/products/programs/svidok/news/2015/03/20/16103]

document.write(«»);