Автоцивілки виписують страхові компанії, які через заборгованість перед фондами Моторно-транспортного бюро України визнано банкрутами. За 2014 рік таких назбиралося 18 страхових компаній.

Журналісти викривального проекту «Інсайдери. Під прикриттям» провели рейд такими страховими компаніями і виявили, що деякі з них, попри відсутність ліцензії на видачу полісів обов’язкового страхування автомобілів – автоцивілки, – все ж продовжують працювати.

За законом, страхові агенти після оголошення банкрутства мали б здати усі поліси і не здійснювати страхової діяльності. Однак вони й надалі продають поліси за заниженими цінами та кладуть гроші собі у кишеню. Відтак у разі ДТП відшкодовувати страховий випадок нікому.

Така ситуація є ще й тому, що автоцивілка – це страхування перед третьою особою, а тому водії не надто дбають про надійність страхової компанії. Журналісти провели експеримент, аби перевірити, чи справді українським водіям байдуже, у кого страхувати свій автомобіль. Виявляється, приваблива знижка дійсно спокушає до страхування.

Оскільки автоцивілка – обов’язковий вид страхування автомобіля й має бути у кожного власника автотранспорту, аби в разі ДТП йому виплатили поліс, то  часто несумлінні страхові агенти виписують поліси вже на місці ДТП – заднім числом. Звісно, тоді така послуга коштує в рази дорожче.

Окрім того, журналістам, які влаштувались працювати у страхову компанію під прикриттям, розповіли, що причиною страхових шахрайств є недосконале законодавство.

Як уберегтись від прикрих випадків невиплати страхових полісів, розпізнати шахраїв та вдосконалити систему автострахування, – дивіться у розслідуванні журналістів викривального проекту «Інсайдери. Під прикриттям» вже цієї суботи, 21 березня, о 22:15, на телеканалі ZIK.

 

document.write(«»);