Щороку в автокатастрофах травмується близько 20 мільйонів людей, понад мільйон з них – гине. Щоб не поповнити цю жахливу статистику, пересуваючись у транспорті варто дотримуватися кількох порад.

«Ранок у Великому Місті” вирішив з’ясувати, як вижити у громадському транспорті. Задля цього – визначив місця, які варто оминати, щоб залишитись живим та неушкодженим.

У маршрутці обов’язково тримайтесь за поручні. Пасажири, що їдуть стоячи – найперші в черзі «на виліт”. Адже у випадку зіткнення або навіть різкого гальмування, на них приходиться найбільша ударна сила. Тож, їм складніше втриматися на місці.  Місця бажано займати подалі від водія. Переднє пасажирське сидіння – найнебезпечніше.

«У випадку зіткнення пасажири нічим не захищені, тож вони можуть просто вилетіти через лобове скло і травмуватися. Так само небезпечні й середні місця на задньому сидінні, оскільки вони не мають перед собою спинок. Пасажири, не зустрічаючи перепони, будуть вільно переміщуватися по салону і травмуватися”, – наголошує судовий експерт-автотехнік Костянтин Любарський.

Також безпечніше сидіти біля проходу, ніж біля вікон. У випадку бокових зіткнень тих, це збереже вам життя.

В автівці, як і в маршрутці, теж краще не займати місце біля водія. За статистикою, саме пасажири, які сидять на передньому сидінні, гинуть або травмуються найчастіше. У легковому автомобілі варто обирати середнє місце  позаду. Туди ж фахівці радять встановювати дітяче крісло.

«У центрі імовірність травмування складає 28%, з лівого боку – 31%, а з правого – 41%”, – зазначає експерт.

Але правильний вібір місця для подорожі – не панацея від травм під час ДТП. Завжди користуйтеся ременями безпеки. Затямте: це не просто примха ДАЇшників. Пристебнуті ремені врятували дуже багато життів, врятують і ваше.

Потяги, порівняно з авто, є менш аварійним транспортним засобом. Але й тут замість монотонного стукоту колес можна почути металевий скрегіт. Намагайтеся заздалегідь планувати подорож, аби обрати найбезпечніше місце. Це середина вагону, в центрі составу.

«Як правило, страждають задні й передні вагони. До того ж, набагато безпечніше їхати на нижній полиці, ніж на верхній”, – вважає президент Школи виживання Дмитро Колесніков.

Усі вагони обладнані аварійними виходами. Найчастіше це вікна 3 та 6 купе. Якщо доведеться евакуйовуватись  – будьте уважні. Виходити треба той в бік, де немає колій для зустрічного руху.

Літаки – це найбезпечніший вид транспорту. Шанс потрапити в катастрофу один на 5 мільйонів. Втім, відомо, що кожен 3 пасажир боїться літати. Зрозуміти їх можна, адже важко бути спокійним, не відчуваючи землю під ногами. Заспокойтеся. Навіть в авіакатастрофі вижити можна.

У салоні літака краще обрати місця біля проходу і не далі ніж 5 рядів від аварійного виходу. Ця проста порада врятує життя. Краще сидіти  в голові або ж у самісінькому хвості лайнера.

У разі катастрофи ховостова частина фюзеляжу, зазвчиай, відламується, саме тому не встигає пошкодитись, і пасажири мають всі шанси залишитися живими і неушкодженими.

Тепер ви знаєте, де подорожувати краще, а які місця небезпечні для життя. Ваша безпека у ваших руках. Будьте відповідальними.

 

document.write(«»);