Ціни на бензин недавно підскочили до 28 грн за літр А-95. Підвищення було короткочасним, але автомобілістам радіти рано, пише focus.ua.

Ринок нафтопродуктів – один з найбільш парадоксальних в нашій країні. Україна в спадок від СРСР дісталася розвинена інфраструктура для транспортування нафти і один з найпотужніших комплексів нафтопереробних заводів в Європі. Але в 90-х українські власники, на відміну від європейських і навіть білоруських колег, практично не інвестували в модернізацію і збільшення виходу якісних нафтопродуктів. У підсумку підвищення цін на нафту до рівня $ 100 за барель зробило вітчизняну нафтопереробку глибоко збитковою.

Зараз до 80% внутрішнього ринку становить імпорт. За даними Держстату, за 11 місяців минулого року нафтопродуктів було ввезено на $ 7 млрд. Це 14% усього імпорту, що перевищує навіть поставки газу з-за кордону.

В результаті всі учасники ринку нафтопродуктів, від трейдерів до споживачів, стали заручниками непрогнозованого курсу і спроб НБУ стабілізувати його адміністративними заходами. Різка девальвація, підвищення цін на нафту після падіння до $ 45 за барель на світових ринках, збільшення податків і паніка нафтотрейдерів, яким Нацбанк заборонив проводити передоплату за паливо, спровокували лютневий стрибок цін на бензин, піддавши автолюбителів в шок.

Податки тиснуть

Ціна, за якою нафтотрейдери закуповують бензин, з вересня 2014 року по березень впала на 29% – з 0,59 до 0,42 євро/л. Це один з найвищих темпів зниження по Європі. Але зниження цін на нафту практично не позначилося на роздрібних цінах навіть в перерахунку на тверду валюту, не кажучи вже про гривню.

Проблема в тому, що акцизи на бензин уряд збирає якраз у валюті – з січня 2015 це 202 євро за тонну. Уже тому зниження світових цін на нафту стає маловідчутним. А додатковий 5-відсотковий збір з підакцизних товарів додав ще приблизно 1 гривню до вартості літра палива.

«Якщо в 2013 році податки в літрі бензину становили близько 3,5 грн, то зараз, при ціні 25 гривень за літр, це більше 10 гривень, – каже директор Консалтингової групи” А-95 «Сергій Куюн. – Після введення 5-відсоткового збору з роздрібного обороту підакцизних товарів у січні сума податків зрівнялася з закупівельної вартості імпортних нафтопродуктів”.

Підвищення цін на нафту в лютому з $ 45 до $ 60 за барель, різкий обвал курсу гривні до 37 UAH/USD і відповідно зрослі в гривневому еквіваленті акцизи стали головною причиною лютневого стрибка цін. Той факт, що основна провина в подорожчанні бензину лежить на уряді, побічно підтверджує і мовчання Антимонопольного комітету. Під час попередніх стрибків цін на паливо АМКУ відразу ж звинувачував мережі АЗС в змові і антиконкурентних діях. Цього разу комітет не пред’явив учасникам ринку ніяких претензій.

На межі дефіциту

До підвищення цін доклали руки і нафтотрейдери – в останні місяці вони збільшили норму рентабельності для забезпечення валютних ризиків. Як пояснюють самі трейдери, зазвичай вони працюють з рентабельністю 10%. Але на початку березня вона зросла до 14-15%.

Найбільше ринок, за запевненням президента асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів України” Леоніда Косянчука, злякало введене НБУ 24 лютого обмеження авансових платежів за імпортними контрактами на суму понад $ 50 тис. І необхідність акредитивної форми розрахунків при здійсненні платежів понад $ 500 тис.

За словами Косянчука, в Україні немає банків, гарантії яких визнають зарубіжні контрагенти трейдерів. Пошук же закордонного банку, згідного гарантувати оплату за поставку нафтопродуктів в Україні в умовах гострого дефіциту валюти і переддефолтного стану економіки країни – справа не на один день. Словом, наприкінці лютого трейдери серйозно побоювалися зриву законтрактованих поставок. Що, зрозуміло, внесло свою лепту в подорожчання.

Хоч НБУ надав нафтотрейдерам місячну відстрочку у переході на акредитивні розрахунки, питання по суті не вирішено і дефіцит палива може виникнути в будь-який момент.

Мінус якість

31 липня минулого року депутати змінами в закон про держбюджет, по суті, заборонили нефіскальні перевірки бізнесу. У новому бюджеті ця міра продовжена на 2015-2016 роки. На думку заступника директора НТЦ «Психея” Геннадія Рябцева, це означає, що реального контролю якості палива на АЗС з боку держави в найближчі роки не буде. У підсумку заморожування зарплат по «дореволюційному” курсу у поєднанні з акцизами в євро і забороною на перевірки призвело до збільшення частки неякісного і контрафактного палива. За словами Сергія Куюна, учасники ринку все частіше говорять про контрабандні поставки нафтопродуктів через морські порти в Очакові, Миколаєві, Ізмаїлі та Рені. Крім того, за його даними, збільшилося виробництво низькоякісного палива на нелегальних міні-НПЗ і виготовлення сурогатів з некондиційного палива, октанове число якого підвищують присадками.

За інформацією Куюна, уряд і далі має намір збільшувати акцизи на нафтопродукти і паралельно знижувати ренту на нафтовидобуток. «Фактично це означає, що зменшення податкового навантаження на великий бізнес (структури Привату, які контролюють вітчизняну нафтопереробку.) відбуватиметься за рахунок підвищення податків для автомобілістів”, – пояснює експерт.

document.write(«»);