остановили гаи

Більшість автомобілістів виходять зі свого автомобіля до інспектора ДАІ, коли він їх зупинив, а чи є в цьому необхідність? І чи існує такий обов’язок у водіїв?

Ні, шановні автомобілісти. Виходити зі своєї машини, на усне прохання інспектора, у ваші обов’язки не входить. Більше того, інспектор сам зобов’язаний підійти до вас під час зупинки вашого автомобіля.

Такий обов’язок у вас настане тільки з моменту складання інспектором протоколу:

    • про ваше затримання;
    • протоколу про відсторонення вас від керування транспортним засобом;
    • протоколу огляду вашого автомобіля.

Співробітник ДАІ, має право запропонувати вам вийти зі своєї машини в наступних випадках:

  • для усунення технічної несправності транспортного засобу або правил перевезення вантажів;
  • наявності у водія ознак сп’яніння, тобто коли є достатні підстави вважати, що водій не тверезий;
  • для проведення (у присутності водія) звірки номерів агрегатів та вузлів транспортного засобу із записами в реєстраційних документах;
  • для проведення особистого огляду, або огляду транспортного засобу та вантажу;
  • коли водії або пасажири підозрюються в скоєні злочинів;
  • в інших випадках, коли потрібна участь водіїв в оформленні необхідних документів, тобто бути понятими або для надання допомоги іншим учасникам руху або співробітникам поліції;
  • коли його поведінка створює загрозу особистій безпеці працівника.

Зверніть увагу, що співробітник ДАІ може тільки запропонувати вам вийти зі свого автомобіля і не більше.

Що робити далі, вибір за вами. Пам’ятайте, що інспектори — теж люди, і люблять, коли з ними розмовляють по-людськи. Якщо ви не хочете витрачати час на суперечку, і вам не лінь вилазити з машини, то виходьте і передавайте документи в руки без вимоги.

Оформляти штраф у машині ДАІ або на вулиці?

Припустимо, ви дійсно щось порушили. Або не порушували, але інспектори впевнені в зворотному і справа так чи інакше дійшла до складання протоколу. Де зазвичай знаходяться водії в момент складання протоколу інспектором ДАІ? Звичайно в патрульній машині ДАІ, а чому?

Ви напевно думали, що на цей рахунок є якийсь закон або регламент. Але ні — місце для оформлення протоколу взагалі ніяк не обумовлено законодавством. Просто в патрульній машині інспектору буде простіше чинити на вас тиск, та й свідки у вашій машині йому не потрібні. Існує такий психологічний прийом — «гра на чужому полі».

Тому, якщо інспектор просто запропонував вам пройти в патрульну машину для оформлення штрафу, наприклад, за перевищення швидкості — ви можете спокійно відмовитися. Скажіть йому, що поки він складає протокол, ви почекаєте його в своєму автомобілі (або на вулиці), а якщо знадобиться якась інформація і ваш підпис — ви готові відповісти на всі питання і дати пояснення, не сідаючи в його автомобіль.

Якщо ж інспектор здивувався і став вимагати іти за ним, то нагадайте йому, що наказати вам вийти зі своєї машини інспектор не має права, і сідати в його машину — теж, і приведіть в якості аргументу відсутність відповідних протоколів.

Якщо, припустимо, вас зупинили інспектор і якісь люди в формі з автоматами, і кажуть, що у них план-перехоплення або ще якась спецоперація. Поводьтеся з ними спокійно і ввічливо, попросіть пред’явити документи — представитися вони зобов’язані за законом. Якщо зіткнулися з відкритою агресією, виконуйте вимоги силовиків, але потім постарайтеся все-таки з’ясувати їхні імена та звання, щоб потім відобразити їх порушення в протоколі, а можливо — в скарзі в прокуратуру.

document.write(«»);