Депутати розробили законопроект, який дозволить знизити вартість імпортних електромобілів на 30-35%, а також зробити вигідним їх роботу у таксі і фінансування в лізинг.

У проекті Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо розвитку ринку транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, і зниження енергетичної залежності України)» № 2132 від 13.02.2015 передбачено ряд пільг для ввезення і експлуатації електромобілів. Зокрема, законопроект передбачає:

– звільнення від оподаткування податком на додану вартість та акцизним податком операцій з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та комплектуючих до них; Таким чином, при ввезенні до України електромобілів не сплачуватиметься акциз (сьогодні – 109,129 євро), ввізне мито (8-10% від митного збору) і податок на додану вартість (20% від митної вартості автомобіля і суму всіх останніх податків). Це дозволить здешевити електромобілі, що ввозяться в нашу країну, приблизно на 30-35%. Сьогодні в світі найбільш популярні електромобілі – Nissan Leaf, Chevrolet Volt/opel Ampera, Renault Twizy, Zoe, Kangoo Z.e., Mitsubishi I-MIEV, Tesla Model S і ряд китайський компаній. Всі вони можуть поставлятись в Україну після набуття чинності цього закону.

elektromobili-planiruyut-osvobodit-ot-nalogov-1

– звільнення від оподаткування акцизним податком операцій з ввезення на митну територію України і реалізації вироблених в Україні кузовів для автомобілів, оснащених електричними двигунами;

Це дозволить збирати електромобілі в Україні. Один з таких проектів – з гонконзькою компанією Bio Automotive – зараз у стадії переговорів.

– звільнення від оподаткування податком на додану вартість послуг з перевезення пасажирів на таксі, оснащених електричними двигунами, та надання пасажирського транспорту в оренду (лізинг, прокат, перевезень на замовлення), у разі, якщо такі колісні транспортні засоби оснащені виключно електричним двигуном.Така норма зробить вигіднішою покупку електромобілів для корпоративних клієнтів, адже саме вони користуються лізингом при купівлі автопарку.

document.write(«»);