Державне агентство автомобільних доріг «Укравтодор» у понеділок почало маркетингову кампанію по залученню потенційних учасників проекту будівництва і обслуговування першої в Україні концесійної автомобільної дороги Львів — Краковець.

Про це заявила у понеділок журналістам під час зустрічі у Міністерстві інфраструктури начальник відділу міжнародної співпраці та інвестицій Укравтодору Терезія Бабич, передає кореспондент Укрінформу.

«Вивчити ринок — наскільки інвестори зараз готові приходити в Україну і фінансувати, оскільки передбачається принципова відмінність цього проекту від інших в тому, що 100% фінансування залучатиме приватний партнер. Тобто, спочатку це будуть не державні гроші. Таких контрактів в Україні у галузі дорожнього господарства ще не було. Тим паче, що планується, що це буде дуже довгостроковий контракт — до 49 років. Це не 4 роки — побудував і пішов, а це побудував і несеш відповідальність за те, що ти побудував. Інвестор відповідатиме за саме будівництво, а також за утримання цієї дороги і, відповідно, ремонти, які рано чи пізно доведеться робити», — зазначила Бабич.

Термін будівництва дороги, за прогнозами Укравтодору, становитиме 4-5 років: «Оскільки це найвищий рівень категорійності дороги, це буде, як нині називають, автобан, тобто швидкісна дорога, що обходитиме населені пункти».

Бабич уточнила, що після прийняння в експлуатацію траса Львів — Краковець візьме на себе частку потоків траси М-06 Київ-Чоп, яка є основним шосе, що сполучує Україну з Євросоюзом, і на сьогоднішній день переобтяжена. На наступних етапах планується продовження траси Львів — Краковець до Бродів і до Рівного. При цьому вона зазначила, що проект потенційно окуповуваний, проте отримуватиме допомогу з бюджету.

За словами начальника відділу міжнародної співпраці та інвестицій Укравтодору, максимальний розмір плати за користування автодорогою та за експлуатаційну готовність буде визначено Кабінетом Міністрів після того, як Верховна Рада ухвалить окремий закон про плату на цій дорозі.

«Не думаю, що зараз можна називати якісь суми, це порахує концесіонер і зробить пропозицію Укравтодору, а Укравтодор разом з міністерством і зацікавленими групами визначиться з вартістю. Однозначно Кабмін встановлює максимальний обсяг, а далі — практично свобода дій залежно від терміну, коли стягуватиметься плата, залежно від витрат конецесіонера — ми не знаємо, як він підрахує вартість будівництва. Але у будь-якому разі це буде помірна плата, тому що це перший пілотний проект, і важливо не налякати споживача, а показати йому, що він платить за якісну послугу», — підкреслила Бабич.

document.write(«»);