У рамках реформування ДАІ, Кабмін подав законопроект «Щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху” №2562 від 06.04.2015 г, який повністю змінює систему адміністративної відповідальності для автомобілістів. Тепер штрафи за порушення ПДР явно приходитимуть частіше.

Головна новація, за словами заступника міністра МВС Еки Згуладзе, ця поява так званої «гібридної” системи, де є і бали, і фінансові штрафи. Спочатку, кожному водієві на «віртуальний рахунок” буде нараховано 150 балів, які відніматимуться у міру порушень. Як тільки бали закінчаться – настануть вже фінансові штрафи. Якщо їх не сплатити впродовж місяця – сума подвоюється. Не поступила оплата через 60 днів – в роботу вже вступить виконавча служба з примусового стягнея боргів перед державою. У теорії начебто все зрозуміло і прозоро. Але ось на практиці…

Цим законом легалізовується фото- і відеофіксація порушень ПДР, яку вже не перший рік намагається впровадити ДАІ. Тільки цього разу автори законопроекту пішли далі і повністю відмінили «презумпцію невинності”, але не взагалі, а для тих, що вчинили адміністративні порушення (в даному випадку порушників ПДР). У законопроекті є така норма.

Тобто автомобіліст-порушник ПДР вже винен. Або навіть не так. Автомобіліст? Так, тоді ти вже винен. Саме такий принцип записаний в цьому законі. Тобто, не інспектор повинен довести, що автомобіліст порушив ПДР, а порушник повинен довести, що він не винен.

Таке тлумачення закону може обернутися не лише додатковими штрафами, які, наприклад може отримати власник машини, який продав її за дорученням, але і фактично коштувати йому свободи. Адже якщо буде зафіксовано, що його автомобіль був учасником ДТП (наприклад за чиїмись словами), то він вже апріорі винен.

На думку юристів, будь-який співробітник національної поліції зможе звинуватити автомобіліста у будь-якому порушенні, навіть якщо не просто особисто ви в ньому не винні, а взагалі така подія не відбувалась! І таке трактування багате не лише новим «грунтом” для корупції, а фактично приведе до безправ’я автомобілістів на дорогах. До того ж прийняти рішення і накласти штраф поліцейський може відразу ж на місці, без суду і слідства. І не лише штраф, але і позбавити права управління, заборонити експлуатацію і так далі.

До того ж такі повноваження будуть у будь-якого інспектора поліції.

Передбачено і автоматичне позбавлення власника транспортного засобу права управління у випадку несплати штрафу… Причому сама людина про це може не знати, адже часто авто продають за дорученням і на ньому їздить інша людина. Але покарання понесе власник транспортного засобу, навіть якщо він доброчесний громадянин і дав комусь проїхатись на своєму авто.

На думку юристів, такі повноваження і безправ’я автомобілістів не лише не ліквідовують корупцію серед інспекторів, а навпаки збільшить її в рази, адже інспектор на дорозі тепер і обвинувач, і суддя, і касир, і виконавець. Він може як «не помітити”, так і повністю відібрати права і автомобіль. І що ж тоді покращує цей закон?

Навіть горезвісний закон «16 січня 2014 про фотофіксацію не містив таких норм і не робив водіїв повністю безправними.

document.write(«»);